Ondanks militaire inzet Mexico bij grens vooralsnog geen deal met Trump

Mexico zet zijn Nationale Garde in bij de grens met Guatemala. Washington dreigt met importtarieven als Mexico de migratie vanuit Midden-Amerika niet indamt.

Mexicaanse militairen bij een checkpoint in de stad Tapachula.
Mexicaanse militairen bij een checkpoint in de stad Tapachula. Pedro Pardo/AFP

De belofte van Mexico om zesduizend manschappen in te zetten bij zijn zuidelijke grens heeft de dreiging van Amerikaanse handelssancties nog niet kunnen wegnemen. Volgens de regering van Trump doet Mexico niet genoeg om immigratie vanuit andere Midden-Amerikaanse landen naar de Verenigde Staten tegen te gaan.

Met de belofte de Nationale Garde - een mix van agenten en militairen - in te zetten, reageert Mexico op een dreigement van president Trump. Die zei dat hij komende maandag importtarieven van vijf procent zal invoeren als Mexico niet meer doet om illegale migratie in te dammen. Die eerste tariefmuur zullen de VS elke maand met vijf procentpunten verhogen tot maximaal 25 procent, aldus Trump.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence zei donderdag dat hij „bemoedigd” is door de Mexicaanse concessie, maar voegde toe dat het onvoldoende is. De Amerikanen willen dat Mexico in ieder geval ook nog toezegt zijn asielsysteem te herzien en criminele smokkelorganisaties harder aan te pakken. Of dit voldoende zal zijn, is echter niet duidelijk. Washington heeft geen duidelijke voorwaarden gesteld.

Lees ook deze reportage van correspondent Latijns-Amerika Nina Jurna: Migrantenkaravaan vreest Honduras altijd nog meer dan Trump

Crisisoverleg

De belofte van Mexico is het resultaat van crisisoverleg in het Witte Huis, dat woensdag begon en donderdag is hervat. Vrijdag zullen functionarissen van beide landen opnieuw om de tafel gaan. Trump zelf is in Frankrijk voor de herdenking van D-Day. Het is volgens persbureau AP niet duidelijk of zonder hem een overeenkomst getekend kan worden.

Het aantal migranten dat via Mexico de VS probeert binnen te komen is volgens Amerikaanse regeringswoordvoerders vorige maand met bijna eenderde gestegen. Ruim 130.000 migranten zouden zijn gearresteerd aan de grens, het hoogste aantal in zeven jaar.