Koninginneweg

Halte Poëzie

Een dichter in de tram (Cees Nooteboom), een dichter gesproken in de tram (Menno Wigman), een dichter gezien vanuit de tram (Remco Campert), een dichter op de tramhalte (Judith Herzberg), een dichter op de tramhalte gezien vanuit de tram (Tonnus Oosterhof), een dichter gesproken op de tramhalte (K.Schippers).

Een tram, een tramhalte, een dichter en een gedicht, een gedicht over de tram (‘No, no Nanette’).

Galerie Eenwerk, Koninginneweg 176, waar altijd een werk van een kunstenaar is te zien, toont onder de titel Met van gedichten uit het oeuvre van K. Schippers, dat voor de gelegenheid als een werk wordt beschouwd.

Een van de gedichten siert tot 29 juni de ramen.

Pak de 2, in de Paulus Potterstraat bijvoorbeeld, waar de vroeger altijd zo vrolijk stemmende ingang van het Stedelijk is omgetoverd tot een troosteloze achterkant en rij mee naar ‘No, no Nanette’: ‘Tea for two heeft voor de oorlog/ iets voor mijn vader gedaan./ En ook voor mij./ Hij liep langzaam om/ het langer uit een huis/ te kunnen horen/ en miste zo lijn 2./ In de volgende zat mijn moeder.’

Op de tramhalte waar Schippers en ik elkaar spraken, hadden we het over Doris Day die net was overleden, wat ons zeer raakte.

Toen ik hem vroeg of hij wist wie de zanger was van Tea for Two zoals zijn vader het hoorde in de jaren dertig, zei hij: „Er moet achter te komen zijn… Maar ik weet niet of ik er nog aan toe wil komen… Het blijft het mooist als het verschillende zangeressen kunnen zijn… Zelfs Doris Day mag, dan zou ik jaren jonger zijn…”

Van de Koninginneweg is het een leuke wandeling naar stadsdorp Overtoomsesluis. Je kunt door het Vondelpark of, avontuurlijker, over de Amstelveenseweg en de Overtoomsesluis met zijn onvolprezen haringkar en langs de Derde Kostverlorenkade met zijn Baarsjes en zijn schepen.

Aan de Pieter Langedijkstraat staat de Annie M.G. Schmidtschool, met voor de deur en op het schoolplein eenletterige tegels die tezamen ‘Liefdesgedicht’ vormen, ook van Schippers: ‘Jij hebt de dingen niet nodig/om te kunnen zien// De dingen hebben jou nodig/ om gezien te kunnen worden.’

Op de hoek met de Brederodestraat bevindt zich bij wijze van extraatje een tegel waarop ‘Bijna nooit/ van/ Judith Herzberg’ te lezen staat.

Het gedicht ‘Bijna nooit’ is merkwaardig genoeg nergens te bekennen, maar het gaat zo: ‘Bijna nooit zie je een vogel in zijn vlucht/ zich bedenken, zwenken, terug.’

Guus Luijters schrijft wekelijks over de poëzie in de stad Amsterdam.