Kabinet wil sneller ingrijpen op slecht presterende scholen

De Onderwijsinspectie moet sneller kunnen ingrijpen op scholen die langdurig ondermaats onderwijs geven of antidemocratisch gedachtegoed verspreiden.

In sommige gevallen duurt het nog te lang voordat sancties kunnen worden opgelegd aan scholen of bestuurders, aldus ministers Van Engelshoven en Slob.
In sommige gevallen duurt het nog te lang voordat sancties kunnen worden opgelegd aan scholen of bestuurders, aldus ministers Van Engelshoven en Slob. Foto Getty Images

Op scholen die ondermaats presteren wil de overheid sneller kunnen ingrijpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om scholen die extremistisch of antidemocratisch gedachtengoed verspreiden. Nu duurt het soms nog te lang voordat sancties kunnen worden opgelegd aan scholen of bestuurders, of voordat de Onderwijsinspectie haar onderzoek afrondt. Dat schrijven ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) vrijdag aan de Tweede Kamer.

In het geval van extremisme of antidemocratisch onderwijs willen de ministers de subsidiëring van de scholen kunnen stopzetten. Dat is volgens Slob een van de zwaarste maatregelen die aan scholen kan worden opgelegd. Dat kan nu alleen nog wanneer een school te weinig leerlingen heeft of het onderwijs voor een lange tijd ver onder de maat is. Ook andere financiële sancties moeten makkelijker kunnen worden opgelegd en zwaarder worden gemaakt.

Eindexamens

Bij incidenten rond eindexamens moet sneller de bevoegdheid om diploma’s uit te reiken tijdelijk worden ingetrokken. Bovendien willen de ministers dat onderzoek van de Inspectie naar dergelijke incidenten sneller verloopt. Vaak duurt dit nu nog vier weken. Dat moet beperkt worden tot maximaal twee.

Lees ook: Cornelius Haga Lyceum mag niet uitbreiden naar andere steden

Wanneer de plannen van Slob en Van Engelshoven praktijk worden, is nog onduidelijk. Voor sommige maatregelen moeten wetswijzigingen worden aangebracht, andere wijzigingen kunnen sneller worden doorgevoerd.

Afgelopen tijd zijn er meerdere scholen in opspraak gekomen vanwege twijfels over de aard en kwaliteit van het onderwijs. Zo vermoedt inlichtingendienst AIVD dat de schoolleiding van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam banden had met jihadisten. Vorig jaar juli werden de eindexamens van 353 leerlingen van het VMBO Maastricht ongeldig verklaard, nadat het onderwijs door de Inspectie als „zeer zwak” was bestempeld. In december oordeelde de Auditdienst Rijk van het ministerie van Financiën overigens dat die ongeldigverklaring onnodig was geweest.