Podcast

Hoe maatschappij en politiek de beslissingen van de Eerste Kamer beïnvloeden

Klimaat, pensioen: het laatste woord over alle wetten die de Tweede Kamer aanneemt is aan de Eerste Kamer. En juist nu die grote dossiers in snelvaart komen heeft de coalitie vanaf volgende week geen meerderheid meer in de Senaat.

Meer dan de helft van de zetels in de Eerste Kamer wordt dinsdag gevuld door nieuwe senatoren. De samenstelling van de Senaat verandert ook, waardoor de coalitie geen meerderheid meer heeft.

Staatsrechtelijk gezien toetsen zij wetten op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Maar in de praktijk blijkt stemgedrag ook gedreven door politieke motieven. Meer dan de helft van de zetels in de Eerste Kamer wordt dinsdag gevuld door nieuwe senatoren. In deze aflevering van Haagse Zaken vertellen Tom-Jan Meeus, Mark Lievisse Andriaanse en Rik Rutten je over wat de Eerste Kamer doet, over belangenverstrengeling versus belangenvermenging en over de vraag hoe toekomstbestendig de Senaat is.

Luister ook de vorige aflevering van Haagse Zaken: Waarom de SP maar blijft verliezen.