Dit zijn de speelsters van Oranje

Tijdens het WK voetbal 2019 in Frankrijk strijden 24 landen, waaronder Nederland, vanaf 7 juni om de eindzege. Dit zijn de Oranje-speelsters die door bondscoach Sarina Wiegman voor de WK-eindronde zijn geselecteerd.


DE BASISELF

Sari van Veenendaal keeper

Het was een bewogen seizoen voor aanvoerder Sari van Veenendaal. De 29-jarige keeper van Arsenal, inmiddels transfervrij, verloor eind 2018 bij de Londense club haar plek onder de lat en werd ook bij Oranje gepasseerd. Van Veenendaal, die bij het EK 2017 werd verkozen tot keeper van het toernooi, knokte zich bij beide ploegen weer terug tussen de palen. Ze sloot het seizoen af met de Engelse landstitel en speelt in Frankrijk haar vierde grote toernooi met Oranje.

Desiree van Lunteren verdediger

De carrière van Desiree van Lunteren (26) kent twee gezichten. Bij haar Duitse club SC Freiburg bekleedt ze de rol van offensieve middenvelder, maar in het Nederlands team staat ze in de verdediging, op de rechterflank. Op die positie vormt ze een sterke tandem met rechtsbuiten Shanice van de Sanden.

Anouk Dekker verdediger

Voor Anouk Dekker is het WK een thuiswedstrijd. De 32-jarige Almelose speelt sinds 2015 voor Montpellier. Dekkers, die op het EK 2017 geen minuut miste, is voor het eerste groepsduel geschorst vanwege de rode kaart die zij kreeg in de beslissende play-off wedstrijd tegen Zwitserland. Een gemis, want met haar 1 meter 82 is zij een rots in de branding in het centrum van de defensie.

Stefanie van der Gragt verdediger

Stefanie van der Gragt is niet vaak te betrappen op een foutje. De linksbenige centrale verdediger geldt als de betrouwbare factor in Oranje. Van der Gragt speelt sinds een seizoen voor FC Barcelona, net als haar huisgenoot Lieke Martens. Door blessures viel haar eerste seizoen bij de Catalaanse club tegen, maar ze is nu blessurevrij en gebrand om te presteren op het WK.

Kika van Es verdediger

In tranen verliet linksback Kika van Es tijdens de ‘uitzwaaiwedstrijd’ tegen Australië het veld. Door een gebroken middenhandsbeentje in haar linkerhand leek ze opnieuw een WK te gaan missen; bij het WK 2015 ontbrak ze door een dubbele beenbreuk. Maar de aanvoerder van Ajax, die als enige basisspeelster nog in Nederland voetbalt, is met succes geopereerd en is mee naar Frankrijk. Dat is goed nieuws voor Oranje, want Van Es is als stofzuiger op de linksachterpositie erg belangrijk.

Lees ook: De eredivisie voor vrouwen is geen sterrencompetitie

Sherida Spitse middenvelder

Sherida Spitse debuteerde als zestienjarige in het Nederlands elftal en is met 160 interlands veruit de meest ervaren international in de selectie. Als aanvoerder leidde Spitse Oranje in 2017 naar de Europese titel in eigen land. Nog altijd is zij een van de eerste namen die bondscoach Sarina Wiegman op het wedstrijdformulier zet. De 29-jarige middenvelder van het Noorse Vålerenga IF speelt in Frankrijk haar vijfde eindronde.

Jackie Groenen middenvelder

Lang zag het ernaar uit dat Jackie Groenen (24) in een judopak succes zou gaan boeken voor Nederland, maar ze koos uiteindelijk voor voetbal. Pas in 2016 maakte ze haar debuut in Oranje, waarvoor ze elke wedstrijd kilometers aflegt op het middenveld. Groenen is de motor van de ploeg, maar is ook buiten de lijnen actief: ze studeert rechten aan de Universiteit van Tilburg en speelt gitaar. Volgend seizoen draagt ze het shirt van Manchester United.

Daniëlle van de Donk middenvelder

Daniëlle van de Donk is een kleine (1.60 meter), maar vooral creatieve middenvelder met een fluwelen techniek. De spelverdeler van Arsenal is vaak een van de uitblinkers bij Oranje. Met haar ervaring en offensieve kwaliteiten is ze niet alleen een van de dragende spelers, Van de Donk zorgt met haar spel ook regelmatig voor de nodige oeh’s’ en aah’s op de tribunes.

Lieke Martens aanvaller

Als één international sinds het EK 2017 naam heeft gemaakt, is het Lieke Martens wel. De 26-jarige Limburgse maakte een transfer naar FC Barcelona en mocht zich een jaar lang de beste voetbalster ter wereld noemen. Ze heeft bijna een miljoen volgers op Instagram, schitterde in reclames van Calvé en Nike en bracht een biografie uit. Als hangende linksbuiten is zij een van de smaakmakers van het vrouwenvoetbal. Martens maakte in 2015 het eerste WK-doelpunt ooit voor Oranje.

Lees ook: De commerciële aantrekkingskracht van de ‘Oranje Leeuwinnen’

Vivianne Miedema aanvaller

Vivianne Miedema maakte als zeventienjarige haar debuut in Oranje. Inmiddels is de spits 22 jaar oud en is zij nog maar één goal verwijderd van het record van Manon Melis, die 59 doelpunten voor Nederland maakte. Miedema begint aan haar derde eindronde na een succesvol seizoen, waarin ze met Arsenal kampioen werd van Engeland, beslag legde op de topscorerstitel én werd verkozen tot speelster van het jaar in de Engelse competitie.

Shanice van de Sanden aanvaller

Shanice van de Sanden is een van de opvallendste internationals, door haar spel en uiterlijk. De rechtsbuiten zal in Frankrijk met een panterprintcoupe te bewonderen zijn. Van de Sanden won in mei met haar club Olympique Lyon haar tweede Champions League op rij; met twee assists blonk ze uit in de finale tegen FC Barcelona. Van de Sanden lijkt nog altijd in vorm, in de laatste oefenwedstrijd voor het WK, tegen Australië, maakte zij twee van de drie doelpunten.
KEEPERS

Loes Geurts

Loes Geurts is de oudste selectiespeler van Nederland. De 33-jarige keeper van Kopparbergs/Göteborg FC debuteerde in 2005 voor Oranje. Het WK in Frankrijk is haar vijfde eindtoernooi.

Lees ook: Tien jaar na het debuut op het EK 2009

Lize Kop

Lize Kop (21) wordt gezien als de toekomstige vaste keeper van Nederland. Ze speelt bij Ajax en met de Amsterdamse club won ze dit seizoen de Nederlandse beker. Kop heeft één interland achter haar naam staan.
VERDEDIGERS

Dominique Bloodworth

Dominique Bloodworth-Janssen (24) won dit seizoen de Engelse landstitel met Arsenal. Na het WK gaat ze spelen voor Wolfsburg in de Duitse Bundesliga. Bloodworth zou zomaar eens een basisplaats kunnen krijgen in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, door de schorsing van Anouk Dekker.

Merel van Dongen

Merel van Dongen zat niet bij de EK-selectie in 2017. De 26-jarige speelster van Real Betis is nu wel mee naar Frankrijk en de kans bestaat dat ze als linksback de geblesseerde Kika van Es vervangt tegen Nieuw-Zeeland. Zoals ze dat ook deed in de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië.

Danique Kerkdijk

De 23-jarige centrale verdediger Danique Kerkdijk speelt sinds 2017 bij Bristol City. Ze besloot dit voorjaar haar aflopende contract niet te verlengen en is zodoende op zoek naar een nieuwe club. Kerkdijk speelde tot dusver 14 interlands, maar zal tijdens haar eerste grote toernooi waarschijnlijk weinig speeltijd krijgen.

Liza van der Most

Rechtervleugelverdediger Liza van der Most is de voetbalster die de meeste wedstrijden ooit voor Ajax speelde. Ze komt al haar hele loopbaan uit voor de Amsterdamse club. In Oranje vervult ze voornamelijk een bijrol.

Aniek Nouwen (reserve)

De 20-jarige Aniek Nouwen is uit voorzorg toegevoegd aan de Oranjeselectie vanwege de blessure van Kika van Es. Uiterlijk 24 uur voor de eerste groepswedstrijd op dinsdag 11 juni moet worden besloten of Van Es of Nouwen bij de groep blijft.
MIDDENVELDERS

Inessa Kaagman

De 23-jarige Inessa Kaagman speelde pas 135 minuten in het shirt van Oranje, maar dat was voldoende voor de middenvelder van Everton om geselecteerd te worden. Ze kan in Frankrijk meekijken met de medische staf, vorig jaar rondde Kaagman haar bachelor geneeskunde af.

Victoria Pelova

Victoria Pelova werd een dag voor het begin van het WK 20 jaar. Daarmee is ze de jongste speelster in de Oranjeselectie. Pelova, dochter van een Bulgaarse moeder, stapte onlangs over van ADO Den Haag naar Ajax. Naast het voetbal studeert ze technische wiskunde aan de TU Delft.

Jill Roord

Jill Roord behoorde tot de winnende EK-selectie van 2017. De middenvelder van Bayern München is pas 22, maar speelde al 41 interlands. Na het WK zal Roord de overstap maken naar Arsenal, waar ze teamgenoot wordt van Miedema en Van de Donk.
AANVALLERS

Lineth Beerensteyn

Lineth Beerensteyn (22) speelt bij Bayern München als rechtsbuiten, maar ze is ook inzetbaar als spits. Op die positie maakte ze, als vervanger van Miedema, tegen Denemarken in de halve finales van de play-offs voor het WK drie doelpunten.

Ellen Jansen

Ellen Jansen scoort in de eredivisie aan de lopende band. De 27-jarige Markelose debuteerde al in 2010 voor Oranje, maar het WK in Frankrijk wordt pas het eerste eindtoernooi voor de aanvaller van Ajax.

Renate Jansen

Renate Jansen staat garant voor doelpunten. De spits van landskampioen FC Twente is topscorer aller tijden van de eredivisie. In Oranje moet de 28-jarige geboren Noord-Hollandse het voornamelijk doen met invalbeurten.

Correctie (7 juni 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd de achternaam van Victoria Pelova per abuis geschreven als ‘Pevlova’. Dat is hierboven aangepast.