De twee gezichten van Khadija Arib en coupgeruchten in de PVV

De Haagse Stemming Met Khadija Arib, Stef Blok en Barbara Visser. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Kamervoorzitter Khadija Arib botst voor de zoveelste keer met Selçuk Öztürk. De verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen is opnieuw onzeker. En wie zijn de opstandige PVV’ers die een coup tegen Wilders overwegen?

VOORZITTERSCLASH: Er zijn van die werkelijkheden die er binnen en buiten het Binnenhof volkomen anders uitzien, en misschien is Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) wel het beste voorbeeld. Onder haar eigen ambtenaren ligt Arib bijzonder slecht: meerdere van haar topambtenaren vertrokken met ruzie uit de tent. Hoe anders is haar reputatie in de Kamer en bij het publiek. Of ze nu parlementariërs aanspreekt op seksistische grappen of vanaf haar voorzittersstoel past op de kinderen van nieuwe Kamerleden, lof is Aribs deel. Dat was niet anders toen de voorzitter gisteren voor de zoveelste keer ingreep bij een optreden van Selçuk Öztürk (Denk). Nadat Öztürk SP-Kamerlid Sadet Karabulut ervan betichtte “een terroristische organisatie als de PKK te willen steunen” en zijn woorden weigerde terug te nemen, draaide Arib zijn microfoon dicht. Öztürk bleef een aantal seconden verbijsterd staan voordat hij aankondigde een klacht in te dienen. “Doet u dat”, besloot een onverstoorde Arib.

BLOKJE OM: Er vloog donderdag nóg een debat uit de bocht. Ditmaal richtte de ergernis zich op minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD). Die praat over anderhalve week met zijn Europese collega’s over het voorstel van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen te beginnen met Noord-Macedonië en Albanië. Nederland houdt vooralsnog de deur dicht bij beide landen, vooral als het om Albanese migranten gaat, en dus waren Kamerleden nieuwsgierig: wat gaat Blok zijn collega’s vertellen? Maar daarover wilde de minister vooraf helemaal geen uitspraken doen, tot boosheid van de Kamer. Die kon zo onmogelijk “een controlepositie innemen”, aldus Kees Verhoeven (D66). Pieter Omtzigt (CDA) stelde voor er dan maar helemaal mee te stoppen. Blok kreeg van de Kamer huiswerk mee: hij moet zijn plannen eerst in een brief opschrijven voordat het debat wordt voortgezet.

KAZERNEKATER: Deze maand had Defensie-staatssecretaris Barbara Visser (VVD) eindelijk de volgende stap moeten nemen in het Vlissingen-dossier. De verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland is een dossier dat zich al jaren voortsleept. Maar, zo liet Visser donderdag weten, ook zij neemt nog geen definitief besluit. Reden voor het uitstel is het grote aantal mariniers dat uit het korps vertrekt: in 2010 waren dat er nog 42, in de eerste vier maanden van 2019 al bijna honderd. Vorig jaar liet een enquête al eens zien dat twee derde van het personeel hetzelfde overweegt als de verhuizing doorgaat.

COUPGERUCHT: Speltip één voor coupplegers: vertel niet dat je een coup gaat plegen. Die tip is duidelijk niet aangekomen bij de groep PVV’ers die plannen voor muiterij binnen de partij zou uitstippelen. “De naam van de lijsttrekker en voorzitter houden we nog geheim zodat we straks met een grote verrassing de coup kunnen plegen”, schrijven ze in een intern document dat De Telegraaf in handen heeft. Volgens het document heeft de PVV het verlies bij de Europese Parlementsverkiezingen (van 4 naar 0 zetels) te danken aan kiezers die thuisbleven “uit onvrede over het gebrek aan daadkracht van Wilders” en kan alleen een actieve ledenpartij de electorale ellende verhelpen. Er is zelfs al een naam: de Democratische Partij voor de Vrijheid (DPV). Wilders zou eerder deze week lucht van de plannen hebben gekregen en woedend hebben gereageerd. Wie de coup leidt? De Telegraaf noemt geen namen.

ICT-MISSER (DEEL ZOVEEL): In mei liet de Rijksoverheid vol trots optekenen dat de ict-kosten van de overheid zowaar gedaald waren. Nu blijkt hoe dat kwam: er is voor 84 miljoen aan uitgaven over het hoofd gezien. Een update van een van de systemen van de Belastingdienst werd per ongeluk niet meegenomen in de berekening.

QUATTRO FORMATIES: Zo voortvarend als provinciale formaties in andere jaren verlopen, zo stroperig gaat het dit jaar. Dat is te danken aan Forum voor Democratie, dat bij de Statenverkiezingen in maart de grootste partij werd, maar in bijna alle provincies uit de race ligt. In Zuid-Holland trok de ChristenUnie zich deze week terug uit de formatie met FVD, en in Limburg zwelt de kritiek binnen het CDA op samenwerking met Forum aan. Voor andere partijen is het zoeken naar meerderheden zonder FVD geen makkelijke opdracht. Het college van gedeputeerden dat vandaag wordt gepresenteerd in Noord-Brabant is, tweeënhalve maand na de verkiezingen, pas het vierde van Nederland. Alleen Groningen, Drenthe en Friesland gingen de Brabanders voor.

QUOTE VAN DE DAG:

“Plat gezegd ’kapen’ we de huidige PVV-achterban door een partij op te richten waar ze wel lid van kunnen worden en waar ze wel een stem hebben.”

De Telegraaf citeert uit het interne document van de PVV-muiters.