In beeld

De jaren vóór het succes van de Nederlandse voetbalvrouwen

In Nederland wordt sinds 1955 op clubniveau gevoetbald door vrouwen. Begin jaren zeventig speelde het Nederlands team zijn eerste officiële interlands, maar het zou tot het EK van 2009 duren voordat de Oranje-voetbalsters zich voor een groot toernooi wisten te plaatsen. Sindsdien is Nederland vrijwel altijd present op een eindronde, ook op het WK dat deze vrijdag in Frankrijk begint. De regerend Europees kampioen komt dinsdag voor het eerst in actie, in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.
DCS speelt op 27 juli 1958 tegen Manchester United Ladies.
Foto Peter van Zoest / ANP
Nederland-Noorwegen 0-3. Op 5 november 1988 lopen de Oranjevrouwen in Rijsoord plaatsing voor het EK mis. De met haarband getooide Marjoke de Bakker wordt van scoren afgehouden.
Foto ANP
Duel tussen Marjoke de Bakker (rechts), tot 2010 topscorer aller tijden en de Ierse Martina Colville op zaterdag 12 maart 1988. Nederland wint de EK-kwalificatiewedstrijd in Delft met 2-0.
Foto ANP
Nederland speelt op 28 maart 1982 tegen Frankrijk: 2-1.
Foto ANP
WK-kwalificatie Nederland-Noorwegen (0-0) op 18 april 1998: in Sittard zijn aanvoerder Vera Pauw en Willemijn Lodder in duel met de Noorse Marianne Pettersen.
Foto ANP
Aanvoerder Nathalie Geeris scoort op 4 april 1992 tegen Giekenland.
Foto ANP
Nederland wint op 22 maart 1990 in Kaatsheuvel met 9-0 van Noord-Ierland. Aan de bal in deze EK-kwalificatiewedstrijd is Nathalie Geeris.
Foto ANP
Nederlands speelt op 20 maart 1994 een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Middelpunt van de feestvreugde is Sandra Keereweer, maker van de openingstreffer.
Foto ANP
Duel om de bal in de interland Nederland-Zweden (2-0), op 19 oktober 1986.
Foto ANP
VSV De Zeemeeuwen.
Foto Harry Pot / Anefo
International José van Hoof doet sprongoefeningen met de bal tijdens een training met de Nederlandse selectie in Zeist op 26 september 1973.
Foto Hans Peters / Anefo
De opkomst van De Zeemeeuwen.
Foto Harry Pot / Anefo
De Zeemeeuwen uit IJmuiden maken een doelpunt in een duel tegen Full Speed uit Velsen, op 30 januari 1955. Sinds deze eerste wedstrijd is voetbal voor vrouwen op clubniveau in Nederland een feit.
Foto Harry Pot / Anefo
De Nederlandse selectie traint onder leiding van bondscoach Bert Wouterse in Zeist, op 26 september 1973. Ruim een maand later speelt de ploeg de eerste, door de KNVB goedgekeurde interland: in en tegen Engeland wordt met 1-0 verloren.
Foto Hans Peters / Anefo