Voortvluchtige patiënt Den Dolder terecht

Peter M. is aangehouden door de politie. Hij werd behandeld in dezelfde kliniek als de verdachte in de zaak-Anne Faber, maar keerde niet terug van verlof.

De kliniek in Den Dolder waar Peter M. vastzat.
De kliniek in Den Dolder waar Peter M. vastzat. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Peter M., die afgelopen weekend niet terugkeerde van verlof van de ggz-kliniek van Fivoor in Den Dolder, is donderdag aangehouden door de politie. Dat heeft de politie laten weten. Hij werd herkend door mensen die hem zagen lopen op het station van Breda. M. wordt weer overgebracht naar de kliniek in Den Dolder.

Eerder op de dag kreeg de politie na een opsporingsbericht vijftig tips binnen. M. zat in de kliniek nadat hij schuldig was bevonden aan mishandeling en een valse bommelding. Volgens zijn familie had hij al aangekondigd dat hij ervandoor zou gaan zodra hij de kans zou krijgen.

De kliniek in Den Dolder moet de komende drie maanden op dagelijkse basis rapporteren aan het ministerie van Justitie & Veiligheid. Die communicatie moet bovendien „eerder en helderder„ dan bij eerdere incidenten. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) aan NRC.

Michael P.

In de kliniek waar M. wordt behandeld, zat eerder ook Michael P., die verdacht wordt van de moord op Anne Faber. Die instelling kreeg in een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid kritiek, omdat er te weinig oog was voor de risico’s die van P. uitgingen.

‘Risico’s onderschat’

De kans dat Peter M. zou proberen te ontkomen aan zijn behandeling is ook onderschat, stelde zijn zus Jannienne woensdagavond in het tv-programma Pauw. Hij zou zijn familie verteld hebben dat hij niet thuishoorde in de kliniek, en niet van plan was te blijven.

„Zodra ik de kans krijg, neem ik de benen”, zei hij volgens zijn zus vorige week donderdag nog tegen haar en haar moeder. Zij hebben daar naar eigen zeggen direct melding van gemaakt. M. zou ook gezegd hebben dat hij richting Duitsland wilde reizen. Of M. internationaal gezocht wordt, wil de politie uit opsporingsbelang niet zeggen.

De moeder van Peter M. beleefde slapeloze nachten toen haar zoon op de vlucht was, zei Jannienne in Pauw. Hij is in het verleden agressief tegen haar geweest, en geeft haar „overal de schuld van”. De moeder werd daarom extra in de gaten gehouden door de politie.

Ontoerekeningsvatbaar

M. stond in 2017 in hoger beroep terecht omdat hij had gedreigd het station van Dordrecht op te blazen met een atoombom en met een mes op zak een passant had aangevlogen. Hij werd schuldig bevonden, maar omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was, kreeg hij geen straf. Hij kreeg ook geen tbs opgelegd, maar moest van de rechter wel worden opgenomen in een kliniek.

De psychische problemen van M. zijn volgens zijn zus ontstaan door zuurstofgebrek bij de geboorte. De kliniek heeft hem als een „laag risico” ingeschat. De kans dat hij een gevaar vormt voor zijn omgeving, wordt door de instelling niet groot geacht. Volgens de politie had hij „over enige tijd dringend medicatie nodig”, en om die reden publiceerde de politie een opsporingsbericht met foto’s.