Zuidgrens VS

Crisisoverleg Washington over sterke groei migratie

Het aantal migranten uit Midden-Amerika dat via Mexico probeert de Verenigde Staten binnen te komen is vorige maand met 32 procent gestegen. Ten minste 144.278 migranten werden gearresteerd aan de grens, het hoogste aantal in zeven jaar. Dit hebben Amerikaanse regeringswoordvoerders woensdag in Washington verklaard. Het overgrote deel probeerde illegaal de grens over te steken. Zo’n 10 procent van het totaal kon wel papieren tonen maar niet de juiste.

President Trump dreigt sinds vorige week met handelssancties tegen Mexico als dat land niet meer maatregelen zou nemen om de migrantenstroom in te tomen. Woensdag begonnen ook besprekingen in het Witte Huis tussen een Amerikaanse en een Mexicaanse delegatie over de kwestie. Hierbij werd volgens beide kanten „enige vooruitgang” geboekt, maar president Trump, op bezoek in Europa, zei later via Twitter dat dit „nog lang niet genoeg is” om zijn dreigement van tafel te halen.

Deze donderdag zou er in Washington verder gesproken worden. De eerste tariefmuur 5 procent die Trump wil instellen, zou op maandag 10 juni opgetrokken moeten worden. Deze kunnen de VS dan elke maand met vijf punten verhogen tot uiteindelijk maximaal 25 procent, zo stelt Trump. (NRC)