Afrikaanse Unie schorst Soedan na dodelijke onlusten

Pas als er een door burgers geleide overgangsregering is, mag het land weer deelnemen aan activiteiten van de Unie.

Een Soedanese demonstrant in Khartoum houdt de nationale vlag omhoog. De demonstranten willen dat het leger de macht aan burgers overdraagt.
Een Soedanese demonstrant in Khartoum houdt de nationale vlag omhoog. De demonstranten willen dat het leger de macht aan burgers overdraagt. Foto Reuters

Soedan is geschorst als lid van de Afrikaanse Unie (AU) vanwege de dodelijke onlusten in het land van afgelopen weken. Pas als er een door burgers geleide overgangsregering is, mag het land weer deelnemen aan activiteiten van de Afrikaanse Unie, schrijft de Vredes- en Veiligheidsraad van het samenwerkingsverband van Afrikaanse landen donderdag in een verklaring.

Een civiele overgangsregering is volgens de raad de „enige manier die Soedan in staat stelt uit de huidige crisis te komen”. De afgelopen dagen vielen bij het geweld in Soedan 108 doden doordat regeringstroepen protesten in de hoofdstad opbraken.

Twitter avatar AU_PSD African Union Peace The #AU Peace and Security Council has with immediate effect suspended the participation of the Republic of #Sudan in all #AU activities until the effective establishment of a Civilian-led Transitional Authority, as the only way to allow the Sudan to exit from the current crisis https://t.co/ioBlnfnxcl
Lees ook: ‘Golfstaten vernielen de revolutie’

Het Soedanese leger bestormde maandag een protestkamp in Khartoum. Het dodental is intussen opgelopen naar ruim honderd. Al maanden demonstreren Soedanezen tegen de militaire overgangsraad die de macht overnam nadat toenmalig president Omar al-Bashir in april was afgezet. Demonstranten willen dat de overgangsraad de macht in de aanloop naar vrije verkiezingen overdraagt aan burgers. Onderhandelingen hierover waren afgelopen week stukgelopen.

‘Leger jaagt burgers angst aan’

Woensdag verwierp een alliantie van demonstranten en oppositiegroepen een voorstel van de militaire overgangsraad om de onderhandelingen weer op te pakken en komend jaar democratische verkiezingen te organiseren. „Vandaag heeft de raad ons uitgenodigd om een dialoog aan te gaan, maar tegelijkertijd legt ze jaagt ze het volk angst aan”, aldus een voorman van de oppositie, verenigd onder de Declaration of Freedom and Change Forces, tegen persbureau Reuters.

Een dag eerder werd een ander voorstel van de militairen door de oppositie verworpen. Die annuleerden daarop alle tot nu toe gemaakte afspraken over een overgangsregering.