Thuiskok

Baba ganoush met bockbier

Lang kende ik baba ganoush als die variatie op hummus die ook uit een plastic bakje kwam, maar inmiddels weet ik dat het een heerlijke dip is die je het beste zelf kunt maken. Voeg er hier bockbier aan toe. Schroei de aubergines rechtstreeks in de gasvlam zodat ze zwartgeblakerd worden, waarbij je ze regelmatig keert. Of verhit de ovengrill op de hoogste stand, leg een flink vel aluminiumfolie op een bakplaat en schuif deze boven in de oven. Prik de aubergines rondom in met een vork en gril ze tot ze donker kleuren, waarbij je ze tussentijds regelmatig keert. Zijn de aubergines dan nog niet zacht van binnen, schuif de bakplaat dan een richel lager, sluit de deur van de oven en zet de oven 10 minuten op de hoogste stand. Laat de aubergines circa 5 minuten afkoelen. Veeg zoveel mogelijk verschroeid vel van de aubergines; laat nog een paar stukjes over voor een lekker rooksmaakje. Pureer het vruchtvlees met de knoflook glad in een blender. Voeg de tahin, komijn, het limoensap en -rasp, en het bier toe en meng ze erdoor. Voeg de helft van de yoghurt toe en mix het erdoor. Check of de baba ganoush romig genoeg is. Roer er naar smaak limoensap en zout door. Schep de baba ganoush in een kom en sprenkel er een niet te zuinig spiraaltje olijfolie over. Strooi er peterselie over.