Taiwan wil defensiemateriaal kopen van VS

De spanningen tussen de VS en China lopen mogelijk verder op nu Taiwan heeft bevestigd dat het tanks en wapens wil kopen van de Amerikanen.

Een artilleriegroep van vrouwelijke Taiwanese militairen in het zuiden van Taiwan.
Een artilleriegroep van vrouwelijke Taiwanese militairen in het zuiden van Taiwan. Foto Chiang Ying-ying/AP

Taiwan wil een grote hoeveelheid defensiemateriaal van de Verenigde Staten kopen. Dat heeft de Taiwanese regering donderdag bevestigd aan persbureau AP. Het gaat onder meer om tanks en wapens. Door de potentiële wapendeal lopen de spanningen tussen de VS en China, dat Taiwan ziet als afvallige provincie, mogelijk verder op.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie schrijft in een verklaring dat Taiwan een verzoekschrift heeft ingediend voor 108 tanks van het type M1A2 Abrams, zo’n 1.650 antitankraketten en 250 draagbare luchtdoelraketten. De vervanging van de huidige, gedateerde tanks door de nieuwe Abrams-tanks zouden een fikse modernisering betekenen voor het Taiwanese leger. De VS zijn de grootste wapenleverancier van Taiwan.

De mogelijke deal heeft volgens persbureau Reuters een waarde van meer dan 2 miljard dollar (1,8 miljard euro). Wanneer het verzoek precies is ingediend, is niet bekend. Na de indiening hebben de VS 120 dagen om hierop te reageren.

‘Vechten tot het einde’

China keurt alle militaire steun van de VS aan Taiwan af en zegt dat de verkoop van wapens aan het eiland neerkomt op inmenging in interne gelegenheden. Afgelopen weekend zei de Chinese minister van Defensie dat China zou „vechten tot het einde” als iemand zich zou bemoeien met de relatie met Taiwan. China heeft meer dan 1.500 raketten gericht op het eiland, maar zegt dat zijn militaire operaties puur zijn gericht op zelfverdediging.

De VS en Taiwan hebben geen formele banden nadat de Amerikanen in 1979 de diplomatieke banden met Taiwan verbraken. De VS spreken zich echter wel uit voor een democratisch Taiwan, dat onafhankelijk is van China. Ook sprak president Donald Trump openlijk zijn steun uit voor Taiwan in het conflict met China over de Zuid-Chinese Zee. Dat stuitte afgelopen weekend op grote Chinese kritiek.