Nachtelijk noodweer zorgt voor schade en overlast

Op meerdere plaatsen brak brand uit en er is veel overlast door omgewaaide bomen. Na middernacht gold voor vrijwel het hele land code oranje.

Een omgewaaide boom op de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal.
Een omgewaaide boom op de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal. Foto Arjan de Jongh

Hevige onweersbuien en zware windstoten hebben in de nacht van woensdag op donderdag aanzienlijke schade veroorzaakt. In meerdere plaatsen moesten hulpdiensten uitrukken vanwege omgewaaide bomen en weggewaaide daken. In Amsterdam moesten vijf mensen naar het ziekenhuis met lichte verwondingen.

Het KNMI gaf net na middernacht code oranje af voor het hele land met uitzondering van Zeeland. Het front met zware onweersbuien, regen, hagel en zware tot zeer zware windstoten per uur trok van het zuiden naar het noorden.

In het Utrechtse dorp Cabauw, bij Lopik, werd volgens Weeronline een windstoot van 127 kilometer per uur gemeten, en in Vinkeveen en Mijdrecht lijkt volgens de brandweer een windhoos te zijn ontstaan. Vanuit het westen van het land kwamen meldingen binnen van hagelstenen tot vier centimeter in doorsnee.

In Beuningen in Gelderland, in Werkhoven in Utrecht en in Velsen-Noord in Noord-Holland brak brand uit in huizen, vermoedelijk na blikseminslagen. Op verschillende plaatsen leidde de regenval tot wateroverlast.

Omgewaaide bomen

De Amsterdamse brandweer moest ongeveer 150 keer uitrukken vanwege het noodweer. Een persoon raakte gewond door een omvallende boom bij de Amstel. Er zouden in totaal zeker 150 bomen zijn omgewaaid, meldt de gemeente volgens ANP. Het opruimen daarvan kan nog wel weken duren, zegt de bomenconsulent van de gemeente tegen het persbureau. Volgens hem zijn „hele rijtjes bomen” omgewaaid. Hij spreekt van een „zeer uitzonderlijke” situatie.

Ook in de Gouden Bocht op de Herengracht zijn meerdere bomen omgevallen, laat advocaat Oscar Hammerstein zien in een filmpje op Twitter. Daarin spreekt hij van een ‘rampgebied’:

Het Nationaal Park Veluwezoom is op last van de burgemeester van Rheden voorlopig afgesloten voor auto’s en fietsen. Door de storm liggen op de wegen veel bomen en zware takken, die eerst moeten worden opgeruimd, meldt Natuurmonumenten donderdag. Ook het bezoekerscentrum blijft dicht en wandelen wordt „sterk ontraden”.

Verkeer

Op Schiphol werd het werk van het grondpersoneel stilgelegd en moesten acht vliegtuigen van Transavia uitwijken naar andere luchthavens, meldt de NOS.

De A2 tussen Utrecht en Amsterdam was enige tijd afgesloten tussen de knooppunten Holendrecht en Amstel omdat er bomen op de snelweg lagen. Volgens de ANWB was de weg rond 07.00 uur weer open. Volgens Rijkswaterstaat liggen op veel plekken takken en andere rommel op de weg en de dienst adviseert iedereen dan ook de rijstijl aan te passen:

Op het spoor lijkt het weer tijdens de ochtendspits geen vertraging op te leveren.

Dag drie

Het is de derde dag dat Nederland te maken krijgt met problemen door noodweer. In de nacht van dinsdag op woensdag kondigde het KNMI code oranje af voor gevaarlijk weer. De ernstigste schademeldingen kwamen toen uit het zuiden en het oosten van het land.

De nacht erop (woensdag op donderdag) gold code oranje voor alle provincies met uitzondering van Zeeland, en lijken juist meer schademeldingen uit het westen te komen. Rond 04.00 uur werd code oranje voor de laatste provincies ingetrokken.

Boswachter en amateurfotograaf Paul Begijn plaatste op Twitter een foto van het onweer boven Heusden in Noord-Brabant: