Marieke twijfelde nog niet

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

GZ-psycholoog Marieke Spannenberg (54, rechts) werd voorjaar 1967 samen met haar nichtjes Ria Gerritsen-van Dieren (56, verpleegkundige, links) en Harmke Kreling-Streng (55, verpleegkundige) gefotografeerd op de Noordwal in Hattem.

„Het was zondag, na kerktijd. We droegen nette kleren. De sokken waren gebreid door onze opoe. Jannie, onze ongetrouwde tante, een lieve vrouw, maakte de foto. Tijdens toertochtjes met haar autootje trakteerde Jannie op ijs. Haar zussen waren onze moeders. Ria en ik waren allebei de oudste in het gezin, gingen praktisch gekleed en werden kort geknipt. Harmke was thuis een jonkie, mocht het haar lang en droeg lakschoentjes. Wij woonden dichtbij elkaar en speelden veel buiten. Zondags mocht dat alleen onder kerktijd, om geen aanstoot te geven aan andere Hattemers. Vakanties vierden we aan de IJsel. Vanaf het land van Ria’s vader, een koeienboer, kon je het water in. Met mijn vader, destijds vrachtwagenchauffeur, liepen we stroomopwaarts en zwommen dan met de stroom mee naar de overkant. Hij had een grote tractor-binnenband om zijn middel. Ria’s koeien stonden ’s winters op stal. Hun stadsboerderij was achter ons. Ik kon goed leren, ging in Zwolle naar het VWO. Ik werd bewust van de sociale controle in Hattem. Als eerste ging ik studeren in Groningen. Dat was een wereldreis. Mijn moeder vond het verschrikkelijk, kon moeilijk wennen. In mijn studietijd begon ik te twijfelen over het christelijk geloof. De kerkdogma’s waren niet de mijne. Toen ik dit thuis vertelde, was dat lastig. Mijn vader wilde praten, ik kon dat niet, voelde sterk zijn verdriet. Maar een paar jaar geleden maakten we een lange wandeling langs de IJssel. Pas in de laatste kilometer spraken we over het geloof. Dat was mooi en goed.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.
 
Ad Nuis