‘Kapitein cruiseschip Boedapest ook betrokken bij aanvaring in Nederland’

Volgens justitie in Hongarije bestuurde de kapitein een schip dat in april een ongeluk had bij Terneuzen. Vorige week was hij betrokken bij de scheepsramp in Boedapest.

De Viking Idun, het schip dat betrokken was bij een aanvaring in Terneuzen. De kapitein van het rampschip in Boedapest zou ook aan het roer hebben gestaan van de Idun.
De Viking Idun, het schip dat betrokken was bij een aanvaring in Terneuzen. De kapitein van het rampschip in Boedapest zou ook aan het roer hebben gestaan van de Idun. Foto Wikimedia

De kapitein van het cruiseschip dat vorige week betrokken was bij een dodelijke aanvaring in Boedapest, heeft volgens de Hongaarse justitie eerder al een botsing veroorzaakt in Nederland. Dat melden Hongaarse media donderdag.

Het incident in Nederland betreft volgens de aanklagers een aanvaring op 1 april in Terneuzen. Vlak na middernacht botste het riviercruiseschip de Viking Idun op de Westerschelde tegen een tanker. Beide schepen raakten beschadigd, meldde de Zeeuwse krant PZC destijds. De kapitein, die sinds donderdag vastzit in Hongarije, zou aan het roer hebben gestaan van de Viking Idun. Aan boord van dat schip vielen vijf lichtgewonden.

Politie en justitie deden donderdagavond geen mededelingen over de kapitein. Een politiewoordvoerder bevestigde dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de aanvaring bij Terneuzen en dat de schippers in zo’n geval als verdachten worden aangemerkt. Meer details kon hij met het oog op de privacy niet geven. Ook het OM kon niet bevestigen dat de kapitein van de Idun dezelfde was als de kapitein in Boedapest.

Vijftien doden

Vorige week woensdag voer de 64-jarige kapitein uit Oekraïne met een ander schip van Viking, de Sigyn, over de Donau door Boedapest. De Sigyn voer tegen een kleiner toeristenbootje aan, dat vervolgens zonk. Ten minste zeventien Zuid-Koreaanse toeristen kwamen daarbij om. Elf anderen worden nog vermist, onder wie twee Hongaarse bemanningsleden. Het staat vrijwel vast dat ook zij zijn overleden. Zeven Koreanen brachten het er levend vanaf.

Justitie in Hongarije maakte donderdag ook bekend dat de kapitein na afloop van het ongeluk in Boedapest gegevens van zijn telefoon heeft gewist. Welke gegevens dat waren, is niet duidelijk. De aanklagers verdenken hem van roekeloosheid op een openbare waterweg. Volgens advocaten van de Oekraïner heeft de man niets verkeerd gedaan. Hij zou veel ervaring hebben en kapot zijn van de aanvaring.