Geheime informatie

Inval bij Australische omroep om lek

De Australische politie heeft woensdag een inval gedaan bij ABC in Sydney. Deze publieke omroep publiceerde geheime informatie over de oorlog in Afghanistan. Het is de tweede inval in twee dagen wegens openbaarmaking van geheime informatie.

In 2017 beschuldigde ABC Australische militairen van oorlogsmisdaden in Afghanistan, op basis van gelekte documenten. De politie heeft nu mails, notities en bestanden doorzocht van de journalisten die de uitzendingen maakten. Met de inval probeert de politie te achterhalen wie de informatie heeft gelekt. ABC laat weten er alles aan te doen om hun bronnen te beschermen.

De inval roept volgens de omroep vragen op over de persvrijheid. Directeur David Anderson noemt het „een ernstige ontwikkeling”. Hij zegt: „Het geeft aanleiding tot zorgen over de persvrijheid en goede publieke controle op zaken rond nationale veiligheid en defensie.”

De inval vond plaats een dag na een huiszoeking bij Annika Smethurst, politiek redacteur bij The Sunday Telegraph. De reden: haar artikel uit 2018 over een vermeend voorstel van de Australische regering om burgers te bespioneren. News Corp Australia, eigenaar van de krant, spreekt over „gevaarlijke intimidatie tegen diegenen die zich inzetten voor het vertellen van ongemakkelijke waarheden”.

Die twee zaken hebben niets met elkaar te maken, aldus de politie. Ook zijn tijdens beide invallen geen arrestaties verricht. Het is Australische ambtenaren verboden om geheime informatie te openbaren.