Deense verkiezingen

Sociaal-democraten winnen, populisten staan op verlies

De Deense parlementsverkiezingen van woensdag lijken te zijn gewonnen door de sociaal-democratische partij, die de afgelopen vier jaar in de oppositie zat. Exitpolls wezen woensdagavond uit dat de Sociaal Democraten van Mette Frederiksen de grootste zouden worden met ruim 25 procent van de stemmen. Dat is overigens nog altijd iets minder dan de 26,1 procent die haar partij toen in de Folketing, het parlement won.

Een fors verlies is er voor de tweede partij van het land, de Deense Volkspartij, de rechts-populistische partij die een harde opstelling tegenover immigranten bepleitte. Die lijkt terug te vallen tot onder de 10 procent tegenover 21,3 procent van de stemmen in 2015.

Analisten schrijven de terugval van de Volkspartij toe aan het feit dat Frederiksen eveneens harde standpunten inneemt tegenover immigranten. Daardoor zijn veel kiezers die vroeger op de sociaal-democraten stemden maar naar de Volkspartij waren uitgeweken, bij hun oude partij teruggekeerd.

Frederiksen, die met haar 41 jaar de jongste premier in de Deense geschiedenis zou worden, wil in principe een minderheidskabinet vormen, dat op parlementaire steun kan rekenen van een krappe linkse meerderheid in het parlement. (Reuters, AP)