Brongebruik

Bussumse school ontraadde scholieren om AD en Telegraaf als bron te gebruiken – nu excuses

In een brief aan de ouders, biedt rector Philip Wind excuses aan voor een schoolopdracht waarin De Telegraaf en Algemeen Dagblad worden uitgesloten als „betrouwbare actuele bronnen”. De Volkskrant, NRC, Trouw en Het Parool werden juist wel aanbevolen.

Rens Muller, vader van een zoon in de vierde klas havo van het Willem de Zwijger College uit Bussum, had hierover geklaagd op Twitter. Daarop reageerde AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis in zijn eigen krant: „Nou doen wij elke dag ons best om van het lezen van AD geen opgave te maken, maar dit gaat inderdaad wel ver.” Vervolgens prees hij zijn correspondenten aan („van wie we er een aantal delen met de NOS”) en meldde hij dat columnist Özcan Akyol het Boekenweekessay gaat schrijven.

Het was een opdracht voor de module ‘debat’, legt rector Wind nu uit. „Abusievelijk is gesteld dat Telegraaf en AD niet geraadpleegd mochten worden. Idee daarachter was dat deze kranten geen opiniebijlages hebben en daarom voor deze opdracht minder geschikt zijn.” De rector heeft zijn docent aangesproken op de „onhandige en foutieve formulering”. (NRC)