Auto-industrie

Fusie tussen Fiat Chrysler en Renault voorlopig van de baan

Autofabrikant Fiat Chrysler heeft donderdag zijn aanbod van vorige week om met Renault te fuseren ingetrokken. De Franse automaker wilde een beslissing uitstellen. Fiat Chrysler verwijt het de Franse politiek dat de fusie niet doorgaat. Aanvankelijk leek een akkoord tussen Fiat Chrysler, Renault en de Franse staat (voor 15 procent aandeelhouder van Renault) haalbaar. Beide fabrikanten kampen met tegenvallende resultaten en zouden elkaar kunnen versterken. Samen zouden ze de op twee na grootste autofabrikant ter wereld worden, na Volkswagen en Toyota. Voor Frankrijk was het van belang dat Nissan, dat intensief samenwerkt met Renault, de deal zou steunen en dat de Franse banen bij Renault werden gegarandeerd. Volgens minister Le Maire (Financiën) ontbrak de „expliciete steun” van Nissan. (NRC)