Wetsvoorstel

Eerste Kamer verwerpt verbod op asbestdaken vanwege hoge kosten voor huiseigenaren

Asbestdaken worden voorlopig niet verboden in Nederland. De Eerste Kamer heeft dinsdag, op de laatste zittingsdag, het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) dat het verbod moest regelen met een ruime meerderheid verworpen. Ook coalitiepartijen VVD en CDA stemden tegen.

De Eerste Kamerleden maakten zich zorgen over de kosten die het vervangen van de giftige dakbedekking met zich meebrengt. Met een verbod zouden huiseigenaren zelf voor deze kosten opdraaien. Senatoren waren bang dat veel Nederlanders dit niet kunnen betalen. De staatssecretaris probeerde critici tegemoet te komen door het verbod uit te stellen, maar dat had geen succes. Op dit moment telt Nederland nog tachtig miljoen vierkante meter dak waarin asbest is verwerkt.

Sinds de coalitiepartijen eind april de meerderheid in de Eerste Kamer verloren, sneuvelden al vijf kabinetsvoorstellen op de valreep. Volgende week wordt de nieuwe senaat geïnstalleerd. (NRC)