Vier gewonden en schade door noodweer

De onweersbuien en zware windstoten van dinsdagavond hebben voor veel schade gezorgd. Vier personen raakten (licht)gewond toen er bomen op hun auto’s vielen.

Onweer en bliksem boven de Steenwijker toren.
Onweer en bliksem boven de Steenwijker toren. Foto Martijn Bijzitter/Hollandse Hoogte

De hevige onweersbuien van dinsdagavond hebben op meerdere plaatsen in het land voor schade en overlast gezorgd. Veel meldingen gingen over omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. Beschadigde bovenleidingen en bomen op het spoor belemmeren woensdagochtend op sommige plaatsen nog het treinverkeer.

In Zwartsluis (Overijssel) raakten vier mensen gewond toen er bomen op de auto’s vielen waarin zij zaten. Eén van de slachtoffers is naar het ziekenhuis is gebracht, meldt RTV Oost. De andere drie raakten lichtgewond en werden ter plekke aan hun verwondingen behandeld.

Op verschillende plaatsen is het treinverkeer woensdagochtend nog verstoord door omgevallen bomen. Tussen Apeldoorn en Deventer rijden er door schade aan een bovenleiding naar verwachting tot 12.00 uur geen treinen. Ook tussen Eindhoven en Helmond en Eindhoven en Weert is nog geen treinverkeer mogelijk.

Valwind en tornado

Ook in Gelderland kwamen veel meldingen binnen van beschadigde huizen door omgewaaide bomen of afgebroken takken, zo schrijft Omroep Gelderland. In Nijmegen werd onder meer een gasleiding kapot getrokken door een omgevallen boom. Bovendien besloten meerdere comités de avondvierdaagse niet door te laten gaan vanwege het voorspelde noodweer. In Brummen, Huissen, Bennekom, Scherpenzeel, Putten en in Groesbeek werd de avondvierdaagse afgelast.

Alleen al uit de gemeente Rheden ontving de brandweer meer dan honderd schademeldingen. Volgens de brandweer is er vooral in Rheden en Dieren “een heel groot spoor” van schade te zien. Die schade leek in eerste instantie op die van een valwind, lichtte Weerplaza eerder toe. Maar uit onderzoek door weerbureau MeteoGroup blijkt in de loop van woensdag dat een tornado waarschijnlijk de boosdoener was. „Twee meteorologen van de MeteoGroup zijn de hele ochtend door Rheden en omgeving gelopen en gefietst”, laat een woordvoerder van het weerbureau weten aan NRC.

“Zij hebben geconcludeerd dat er een ongeveer vijf kilometer lang spoor over de weilanden, heide en bossen van de Veluwe en door Rheden heen is getrokken. Er zijn spullen in de lucht gezogen en aan de andere kant van Rheden weer terecht gekomen. Het spoor heeft gras platgeslagen en weggerukt, en bomen zijn als kurkentrekkers uit de grond gedraaid en liggen alle kanten op.” Ook is een opmerkelijk groot aantal autoruiten gesprongen door het grote luchtdrukverschil binnen en buiten de auto’s, aldus de woordvoerder.

In het Duitse Bocholt, net over de grens bij Aalten, was ook sprake van een tornado. Auto’s zijn er omver geblazen, bomen zijn ontworteld en daken van huizen zwaar beschadigd. Ook hier is sprake van zeer lokale schade, aldus Weerplaza-meteoroloog Raymond Klaassen. „Het kan dan voorkomen dat een huis aan de ene kant zwaar beschadigd is, en aan de andere kant vrijwel niets te zien is.” Vermoedelijk gaat het om een tornado in schaal 1 of 2 uit 5.

Op deze animatie op basis van beelden van de KNMI-regenradar is te zien hoe het onweer dinsdagavond over Nederland trok.
Beeld KNMI

Het KNMI voorspelde dinsdag zware regen en windstoten. Rond middernacht trok het KNMI de waarschuwing code oranje voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Holland weer in. In Zeeland was de waarschuwing voor het noodweer, dat van het zuidwesten naar het noordoosten van Nederland trok, al eerder op de avond bijgesteld naar code groen.