Thuiskok

Asperges hollandaisesaus

Het aspergeseizoen is nog niet afgelopen en deze hollandaisesaus smaakt heerlijk. Wees wel voorzichtig als u er voor de tweede keer een scheutje saison bij schenkt – de saus wordt al snel te dun! Verwarm een kleine steelpan op hoog vuur en voeg de azijn, de tijm, citroenschilletjes en peperkorrels toe en breng het aan de kook. Neem de pan direct van het vuur en laat de azijn tien minuten trekken. Smelt in een ovenbestendige steelpan de boter op laag vuur terwijl je de uiteinden van de asperges afbreekt. Houd de gesmolten boter warm en doe de eidooiers in een hittebestendige kom. Zeef de azijn erboven en voeg een snufje zout toe. Verhit intussen een grillpan. Schenk circa vijf centimeter water in een andere pan, waar de kom met de eidooiers op past, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water aan de kook en draai het vuur laag. Voeg een beetje ijskoud bier toe aan de kom met de eidooiers, zet hem op de pan met zachtjes kokend water en klop flink. Neem de kom van de pan af en voeg al kloppend geleidelijk de gesmolten boter toe, tot je een rijke, romige hollandaisesaus hebt. Gril de asperges 3-5 minuten in de hete grillpan. Voeg nog een pietsje ijskoud bier toe aan de hollandaisesaus en klop hem met een garde licht en schuimig. Serveer de asperges op voorverwarmde borden.