Student Vindicat krijgt taakstraf voor vechtpartij

Rechtbank Groningen Student Stijn Y. zou zeker één keer hebben geschopt. Zelf zegt hij alleen te hebben geduwd.

„Heeft u een kort lontje?”, vraagt de rechter in Groningen. „Nee”, antwoordt verdachte Stijn Y., een forse 23-jarige student in wit hemd. „Ook niet als u dronken bent?”, probeert de rechter het nog een keer. „Ik ben weleens kwaad, maar ik ga dan niet op vechterspad”, houdt Y. vol.

Y. raakte in december 2017 betrokken bij een vechtpartij. Na afloop van zijn bijbaantje ging hij nog even naar het jaarlijkse driedaagse feest Kermesse d’Hiver op zijn studentenvereniging Vindicat in Groningen. Maar het ging mis toen Y. later die nacht aan de bar stond, vertelt hij dinsdag. Een andere jongen wilde bier bestellen en had zich door Y. en zijn vrienden gebeukt, waarna een opstootje ontstond. Y. had alleen „geduwd en getrokken”, zegt hij. Toen hij daarbij hard op zijn teen werd getrapt, deelde een vriend van Y. een klap uit.

Lees ook: Bestuursleden Vindicat verliezen beurzen definitief

Voor die klap is zijn vriend al in juli 2018 veroordeeld tot negentig uur werkstraf, waarvan vijftig uur voorwaardelijk. Y.’s collega, die ook mee was, en de vriend die al veroordeeld is, zeggen allebei dat Y. alleen geduwd heeft, maar de rechter twijfelt daaraan. Het slachtoffer verklaart namelijk ook geschopt te zijn, maar weet niet meer door wie. Aan de vechtpartij hield hij een blauw oog, een snee op zijn neus en een lichte hersenschudding over. Ook moest zijn voortand gerepareerd worden.

Verklaringen lopen uiteen

Door wie zijn de schoppen dan gegeven, vraagt de rechter zich af. Door Y., zeggen twee andere getuigen. Maar hun verklaringen over de uitgedeelde trappen lopen uiteen.

Volgens de officier van justitie is het „aannemelijk” dat Y. geschopt heeft, kijkende naar de getuigenverklaringen en het letsel van het slachtoffer. Voor de „drie of vier keer” dat Y. het slachtoffer getrapt zou hebben eist hij honderd uur werkstraf, waarvan vijftig voorwaardelijk.

De rechter onderstreept dat het lastig is de „precieze toedracht” duidelijk te krijgen. Toch acht de rechter het aan de hand van de getuigenverklaringen van „al dan niet nuchtere mensen” bewezen dat Y. zeker één keer getrapt heeft. Of dat „meerdere keren” is geweest, weet de rechter niet. Ook ziet ze geen bewijs dat de schop van Y. zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft gehad. De rechter legt de student zestig uur werkstraf op voor eenvoudige mishandeling, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees ook: ‘Enig geweld’ wordt nergens aanvaard