Sektarische beweging

Noorse Broeders verliezen zaak tegen NRC

NRC hoeft een bericht over de Rabobank, die voornemens is de bankrelatie met de Noorse broeders te verbreken, niet te rectificeren. Zo bepaalde het gerechtshof Den Haag dinsdag in een hoger beroep. Dat was aangespannen door de sektarische christelijke geloofsgemeenschap, die internationaal actief is.

Volgens het hof vindt het artikel voldoende steun in de feiten. Ook is het hof van oordeel dat de krant voldoende gelegenheid heeft gegeven voor wederhoor. Het is de vierde procedure tegen NRC die de broeders verliezen. De krant publiceerde op 28 oktober 2016 het artikel ‘Gij zult werken, werken, werken’, waarin de geloofsgemeenschap in verband werd gebracht met fraude, witwassen en kinderarbeid. De leiders maken zich schuldig aan belastingontduiking en zelfverrijking, concludeerde NRC op basis van honderden interne documenten en 200.000 e-mails. De leiders namen productiewerk aan van grote bedrijven en lieten dat uitvoeren door ‘discipelen’ vanaf twaalf jaar (en dat is bij wet verboden).

De broeders maken deel uit van een internationale organisatie met zo’n 40.000 leden in 65 landen. De Nederlandse tak – 2.000 leden – noemt zich de Christelijke Gemeente Nederland (CGN) en bestaat uit 50 stichtingen en 23 bedrijven. (NRC)