Belastingheffing

Tweede Kamer, inclusief coalitie, voert de druk op multinationals verder op

Nog geen week na de opzienbarende hoorzitting over de mate waarin multinationals winstbelasting betalen – eerder niet dan wel, zo bleek – voert de Tweede Kamer de druk op grote bedrijven nog maar eens op.

In een woensdag ingediende motie wordt het kabinet opgeroepen om een commissie van deskundigen in te stellen die op korte termijn advies geeft „over maatregelen om de belastingheffing over winsten van multinationals eerlijker te maken”. De motie, die volgende week waarschijnlijk wordt aangenomen, is om meerdere redenen opmerkelijk.

Eén: de dringende oproep komt niet van de linkse oppositie, die al langer ageert tegen vermeende belastingontwijking door grote internationale bedrijven, maar van de voltallige coalitie. Het initiatief voor de motie kwam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt; hij kreeg bijval van zijn collega-woordvoerders van VVD, D66 en ChristenUnie.

„Ik was blij verrast”, zegt PvdA’er Henk Nijboer, die in de afgelopen maanden juist de strijd aanvoerde tegen firma’s als Shell. „Dus ja: hulde voor de collega’s van de coalitie.”

Twee: de verantwoordelijke staatssecretaris, Menno Snel (Financiën, D66) omarmde de motie direct. „Dit is een van de hoofdpunten van mijn politieke agenda”, zei hij in reactie op de motie-Omzigt. „Iedereen dient zijn fair share te betalen.”

Voor Pieter Omtzigt was de hoorzitting van vorige week inderdaad de aanleiding om snel een dergelijke oproep aan het kabinet te doen, en niet het debat daarover af te wachten. „Je moet het ijzer smeden als het heet is.” Het was niet lastig om zijn coalitiepartners mee te krijgen. „Je zag vorig week dat ook de VVD uiterst kritisch tegenover Shell en Philips was.” Eppo Bruins, van de ChristenUnie: „We krijgen er allemaal een beetje buikpijn van dat het kennelijk normaal wordt gevonden dat grote bedrijven minder en minder winstbelasting betalen.”