‘Rusland verliest zijn vertrouwen in Maduro’

Venezuela

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zou steun verliezen bij een van zijn belangrijkste bondgenoten: Rusland. Zondag meldde The Wall Street Journal dat circa duizend huurlingen, die in het Zuid-Amerikaanse land als ‘militair specialisten’ van het Maduro-regime opereerden, onlangs stilletjes zijn teruggehaald. De krant baseert zich op anonieme bronnen bij het Russische ministerie van Defensie.

De Russische contractanten hielpen de afgelopen jaren namens het beveiligingsbedrijf Rostec bij het onderhoud van militair materieel in Venezuela. Rostec, dat in handen is van oligarch en Poetin-vertrouweling Sergej Tsjemezov, zou echter amper nog betaald krijgen van Caracas.

Ook zou men in Moskou inmiddels de afweging maken dat Maduro, wiens macht wordt uitgedaagd door een door het Westen gesteunde rivaal, weinig politieke toekomst heeft. „Hij is aan de verliezende hand”, aldus anonieme Russische regeringsbronnen.

De Amerikaanse president Trump schreef maandag op Twitter dat „Rusland ons heeft ingelicht dat het de meesten van zijn mensen uit Venezuela heeft teruggetrokken”. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov reageerde dinsdag dat Rusland hierover „geen officieel bericht heeft gestuurd en dat zou er ook niet kunnen zijn”. Hij suggereerde dat Trump zich baseerde op „krantenberichten”.

Rusland en China zijn Maduro’s belangrijkste schuldeisers en blijven zijn bewind naar buiten toe politiek steunen, maar de financiële perikelen van het land zetten die relatie toenemend onder druk.