Patiënt ontsnapt uit kliniek waar ook Michael P. verbleef

De instelling in Den Dolder verleende Michael P. in 2017 proefverlof, waarin hij de 25-jarige studente Anne Faber doodde. Ook Peter M. zou zijn weggebleven na een verlof.

De kliniek in Den Dolder waar ook Michael P. werd behandeld.
De kliniek in Den Dolder waar ook Michael P. werd behandeld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Uit de forensisch psychiatrische kliniek van Fivoor in Den Dolder is zaterdag een veroordeelde patiënt niet teruggekeerd van onbegeleid verlof. De kliniek kwam eerder in opspraak omdat daar ook Michael P. werd behandeld. Tijdens een proefverlof doodde hij in 2017 de 25-jarige studente Anne Faber.

De kliniek bracht de verklaring naar buiten naar aanleiding van berichtgeving van het AD woensdag. Volgens de krant is de patiënt die is ontsnapt is de 44-jarige Peter M. uit Dordrecht.

M. werd in 2017 veroordeeld omdat hij via internet bij de politie en de gemeente had gedreigd het station van Dordrecht op te blazen met een atoombom. Ook viel hij een aantal dagen na het dreigement in Dordrecht een onbekende man aan. Hij zou toen ook een mes bij zich hebben gehad. Zijn familie omschrijft M. in het AD als „levensgevaarlijk als hij zijn medicatie niet gebruikt”.

Openheid van zaken

Bij M. zou zijn vastgesteld dat hij psychotisch was en leidde aan schizofrenie. Hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en in hoger beroep veroordeeld tot behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Fivoor bevestigt woensdag dat er een patiënt is weggebleven, maar wil niet zeggen of het om M. gaat. Volgens de kliniek gaat het niet om een patiënt met een tbs-maatregel.

Eerder op woensdag drong de burgemeester van Zeist aan bij Fivoor om openheid van zaken te geven. De kliniek heeft naar aanleiding van de afwezigheid van de patiënt melding gedaan bij de politie. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft de directie van de kliniek ontboden om woensdag nog in Den Haag uitleg te geven. Dekker wil weten welke risico’s voor de samenleving de ontsnapping met zich meebrengt.

Lees ook: In de kliniek was Michael P. een modelpatiënt

Familie waarschuwt voor M.

M. kreeg zaterdagmiddag drie uur verlof, schrijft het AD. Daarvan was twee uur onder begeleiding en een uur vrij. Na het uur dat M. alleen was keerde hij niet terug, schrijft de krant. Sindsdien zou niets meer van hem zijn vernomen. Familie van M. zegt dat hij mogelijk zeer gevaarlijk is. M. was al eerder van plan uit de kliniek bij Utrecht te ontsnappen, schrijft de krant.

De familie van M. zou de instelling van zijn ontsnappingsplannen op de hoogte hebben gesteld omdat zij bang zijn dat M. hen iets zou aandoen: „Zonder medicatie wil hij zijn eigen familie vermoorden”, aldus M.’s moeder in het AD.

Na de zaak-Faber kwam de kliniek in Den Dolder hevig onder vuur te liggen. In drie rapporten, verschenen in maart, oordeelden de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat er grove fouten zijn gemaakt rond de behandeling van P. in Den Dolder. De veiligheidsrisico’s rond P.’s verlof werden verkeerd ingeschat. In hoger beroep heeft justitie tegen P. 28 jaar cel en met tbs en dwangverpleging geëist.