IMF: conflict VS en China kan leiden tot krimp wereldeconomie

IMF-topvrouw Christine Lagarde waarschuwt voor een wereldwijde economische krimp van 0,5 procent volgend jaar.

IMF-topvrouw Christine Lagarde.
IMF-topvrouw Christine Lagarde. Foto Jim Watson/AFP

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kan leiden tot wereldwijde economische krimp. Dat schrijft IMF-topvrouw Christine Lagarde woensdag op de site van het IMF. Volgens haar kan de wereldeconomie in 2020 krimpen met 0,5 procent.

De laatste keer dat de wereldeconomie kromp, was in 2009. Toen ging het om een krimp van 1,7 procent. Sindsdien groeide de mondiale economie elk jaar met tussen de 2,5 en 4,5 procent.

Lagarde noemt de recente heffingen die de VS en China over en weer hebben ingevoerd „zorgelijk” en een bedreiging voor investeringen en groei wereldwijd. Als de twee economische wereldmachten besluiten om alle handel te belasten met extra importheffingen, zou dit volgens het IMF een verlies betekenen van 445 miljard dollar (bijna 400 miljard euro) voor de wereldeconomie.

Zelfgecreëerde wond

Beschermende maatregelen zoals de importheffingen kosten volgens Lagarde wereldwijd banen. Daarnaast worden consumptiegoederen minder betaalbaar. Dat raakt vooral huishoudens met een laag inkomen, zegt de IMF-directeur. Lagarde noemt de handelsoorlog tussen de VS en China een „zelfgecreëerde wond”. Die kan volgens haar alleen worden gedicht als de ingevoerde handelsbarrières worden opgeheven en nieuwe beperkingen worden voorkomen.

Het IMF voorspelde eerder nog een economische groei van 3,6 procent in 2020. Die vooruitzichten staan niet alleen onder druk door de handelsspanningen, maar ook wegens de onzekerheid over het verloop van de Brexit.