Hongkong

Bloedbad op Plein van de Hemelse Vrede massaal herdacht

Tienduizenden mensen hebben dinsdag in de Zuid-Chinese stad Hongkong de dertigste verjaardag herdacht van de bloedige onderdrukking van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad Beijing. Alleen in Hongkong en Macau, voormalige koloniën van respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Portugal, zijn dergelijke herdenkingen mogelijk. Elders in China zijn zelfs vage verwijzingen naar de keiharde repressie door het Chinese leger van het studentenprotest van 1989 verboden. Bij dat protest kwamen honderden, volgens velen zelfs duizenden mensen om het leven. De organisatoren in Hongkong zeiden dat er in totaal zo’n 180.000 mensen deelnamen aan de herdenking in het Victoria Park. De lokale politie sprak echter van enige tienduizenden. (AFP, BBC)