Europese Commissie wil strafprocedure tegen Italië om staatsschuld

De staatsschuld van Italië bedraagt momenteel 132 procent van het Italiaanse bbp. Europees is deze grens op 60 procent vastgelegd.

Matteo Salvini eerder deze week.
Matteo Salvini eerder deze week. Foto Elisabetta Baracchi/EPA

De Europese Commissie wil een strafprocedure beginnen tegen Italië omdat het land de Europese begrotingsregels heeft overtreden. De huidige staatsschuld bedraagt 132 procent van het Italiaanse bbp, op Europees niveau is die grens vastgesteld op maximaal 60 procent.

Dat betekent dat Italië op korte termijn concretere maatregelen moet treffen om het begrotingstekort en de staatsschuld aan te pakken. Als de regering dit niet doet, riskeert zij een boete van 3,5 miljard euro.

De EU-ministers van Financiën moeten nog instemmen met de zogenoemde buitensporigtekortprocedure. Dit gebeurt volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vermoedelijk in juli.

Di Maio en Salvini

Vicepremier Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging heeft woensdag gereageerd op het nieuws van de EC. Hij stelt op Facebook dat hij met de EU om tafel zal gaan en hoopt op een constructief gesprek. Wel vindt hij het „irritant” dat „u iedere dag een nieuwe reden vindt om negatief te praten over Italië en de Italiaanse regering”.

Hij vindt dat het „te makkelijk” is van de EU om „moralistisch” te doen en een strafprocedure te beginnen, terwijl de Unie Italië „totaal negeert als het gaat om onderwerpen als migratie”. Hij vindt bovendien dat Italië de kans moet krijgen om te „investeren in groei, werk en lagere belastingen”.

Vicepremier Matteo Salvini (Lega) zei maandag nog dat hij zich zou verzetten tegen EU-eisen bij het opstellen van de begroting. „Ik wacht op de brief van de EU maar de Commissie moet erkennen dat het volk (tijdens de Europese Parlementsverkiezingen red.) heeft gekozen voor verandering en groei”, aldus Salvini.

Tweemaal afgewezen

Brussel heeft vorig jaar tot twee keer toe de Italiaanse begroting voor 2019 afgewezen. Aan het einde van het jaar leek een strafprocedure dichtbij, maar deze ging uiteindelijk niet door. Na wekenlange onderhandelingen ging de EC akkoord met een aangepaste begroting.

Lees ook: Italië staat al twintig jaar stil

Hierin was de groeiverwachting bijgesteld van 1,5 naar 1 procent. Ook werd het geraamde begrotingstekort teruggebracht, om te voorkomen dat het structurele tekort verder zou verslechteren. Tot slot zou Italië 10,25 miljard euro uittrekken voor extra maatregelen om het tekort terug te dringen.

Destijds zeiden eurocommissarissen al dat de begroting niet ideaal was. Nu blijkt dat ook de EC als geheel de bedachte maatregelen onvoldoende vindt. Minister Hoekstra noemt de bekendmaking van het EC tegenover persbureau ANP „een logische eerste stap”. Hij stelt al direct na de aangepaste begroting voldoende aanleiding te hebben gezien voor een strafprocedure.