Energie

Daling rekening valt toch tegen

Door hogere leveringskosten valt de daling van de energierekening dit jaar tegen. Dat heeft energievergelijker Pricewise berekend op grond van gegevens van de grootste energiebedrijven. Vorige week werd duidelijk dat de rekening vanaf 1 juli lager uitvalt omdat de tarieven bij Eneco en Essent dalen. Maar die daling wordt getemperd door hogere leveringskosten, zo blijkt nu. De rekening voor een gemiddeld huishouden komt zo’n 4 procent – 82 euro op jaarbasis – lager uit dan eerder was aangenomen. De energierekening blijft daarmee nog wel veel hoger dan die van vorig jaar rond deze tijd. Volgens Pricewise is de daling wel een kentering, na twee jaar stijging. De grootste daling van energietarieven wordt door Eneco doorgevoerd, maar daar lagen de variabele tarieven volgens Pricewise het hoogst. De lagere energietarieven gelden tot 1 januari en Pricewise sluit niet uit dat de verhoogde vaste kosten niet zullen dalen. „Het is daarom lastiger voor consumenten om een goed beeld te krijgen van het effect van deze wijzigingen op hun jaarkosten.” (NRC)