Dodental na demonstraties Soedan loopt op tot zeker 60

Soedanese demonstranten organiseerden maandag een zitprotest tegen de militaire machthebbers in het land. Het leger brak de demonstratie op door met scherp te schieten.

Blokkade van een van de hoofdstraten van de Soedanese hoofdstad.
Blokkade van een van de hoofdstraten van de Soedanese hoofdstad. Foto Ashraf Shazly/AFP

Bij de bestorming van een demonstrantenkamp door het Soedanese leger in Khartoem op maandag zijn zeker zestig mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. Later op woensdag zeiden artsen verbonden aan de oppositie zelfs dat het dodental was gestegen naar 101. Eerder werd nog gesproken van zeker negen doden.

Het dodental werd opnieuw vastgesteld door een groep artsen, gelieerd aan de oppositie. Soedanese demonstranten organiseerden maandag een zitprotest bij een militair complex in de hoofdstad. Het leger brak de demonstratie op door met scherp te schieten. De organisatie die de protesten grotendeels op touw zette, wil dat een internationaal comité onderzoek gaat doen naar het gewelddadige optreden van het leger.

Oppositieleider Madani Abbas Madani omschreef de gebeurtenissen van maandag als een „geplande en systematische poging om de bevolking te onderdrukken”. De militaire raad, de Transitional Military Council (TMC), zegt echter dat criminele activiteiten bij de protesten zouden hebben geleid tot het ingrijpen van de veiligheidstroepen. In april opende het leger ook al het vuur op betogers, daarbij kwamen eveneens tientallen mensen om het leven.

Lees ook: Na drie maanden rellen grijpt leger van Soedan in

Onderhandelingen stil

Burgers demonstreren al enkele maanden tegen de militaire machthebbers in het land. Sinds dictator Omar al-Bashir in april werd afgezet, is de macht in handen van de TMC. De onderhandelingen tussen de TMC en de oppositie zijn echter stil komen te liggen door een conflict over de vraag wie het land de komende drie jaar, gedurende de overgangsfase naar een democratisch bestel, moet leiden.

Dinsdag verwierp de oppositie een voorstel van de TMC om binnen negen maanden verkiezingen te houden. Daarop annuleerde de militaire raad alle afspraken die tot nu toe tijdens onderhandelingen met de oppositie waren gemaakt over de overgangsregering. De onderhandelingen verliepen al langere tijd stroef.

Demonstranten willen dat de Soedanese bevolking tijdens de overgangsfase de macht in handen krijgt. Al maanden demonstreren overwegend jonge Soedanezen om dat voor elkaar te krijgen. Zij beschouwen de machtsovername van de militairen als een coup. De demonstranten willen dat er een burgerregering wordt gevormd waarin het leger zo min mogelijk macht heeft. Maar de militaire raad wil vooralsnog geen afstand doen van de macht.