Recensie

Recensie Strips

‘De balling’ is een flinke kluif én een meeslepende avonturenstrip

Strips Stripmaker en illustrator Erik Kriek maakte met ‘De balling’ een meeslepende avonturenstrip die speelt in het IJsland van de tiende eeuw. Met de strip laat hij zien ook langere verhalen aan te kunnen.

Je houdt je hart vast als je bij een historische strip een flinke verklarende woordenlijst aantreft. Niet zelden blijkt in zulke gevallen de leeservaring vergelijkbaar met die van een wetenschappelijk artikel. Ook in De balling, de forse avonturenstrip van Erik Kriek, is een woordenlijst toegevoegd, samen met een inleiding van de auteur, een literatuurlijst en een overzicht van de belangrijkste zestien personages. De lezer die zich daardoor laat afschrikken heeft buiten de vertelkunsten van Kriek gerekend.

De balling is Krieks eerste volwaardige stripverhaal: hij tekende én schreef de tiende-eeuwse IJslandse saga over de terugkeer van een viking die werd verbannen vanwege de moord op zijn beste vriend. Het boek verschilt nogal van de korte verhalen waarmee Kriek eerder furore maakte. Hij is vooral bekend als illustrator, ook voor deze krant, en door zijn verstrippingen van het werk van H.P. Lovecraft (Het onzienbare). Voor In the pines, een collectie getekende murder ballads, kreeg hij in 2016 de Stripschapspenning voor het Beste Album.

Krachtige vrouwen

Krieks eerdere werk is macaber van toon en indrukwekkend getekend in strak zwart-wit. Niet voor niets zijn de klassieke Amerikaanse EC-comics (Tales from the Crypt, Haunt of fear) een inspiratiebron. Ook in De balling zien we deze voorliefde terug, al permitteert hij zich meer op detailniveau: arceringen, plooien, ruiger kwastwerk in de achtergronden. Dit komt het historische karakter van het verhaal ten goede, zelfs met de enkele blauwgrijze steuntint waarin het verhaal is opgezet. Kriek heeft een uitgekiende balans gevonden: De balling oogt losser en avontuurlijker, passend bij de tijd en entourage van de vertelling.

De balling is een fijn stripverhaal met klassieke vikingkrijgers, zwaardgevechten en confrontaties rond thema's als loyaliteit, rechtvaardigheid en onbereikbare liefde. Imponerend zijn de krachtige vrouwen, met een bijzondere rol voor Unn de diepzinnige, grootmoeder van Vigdis, Einar en Hrafn. Laatstgenoemde werd vermoord door de banneling Hallstein die na zeven jaar terugkeert. De ongeleide Einar zint op wraak en vindt niet alleen Hallstein op zijn pad, maar ook diens vrienden en familie, en de Althing, het volksparlement.

Het heroïsche verhaal gedijt bij het bloemrijke taalgebruik en de grootse gebaren. Kriek is overduidelijk in zijn element in de noordse mythologie. Hij is erin geslaagd een puike avonturenstrip af te leveren, die bovendien met liefde is bezorgd: een harde kaft met linnen rug en - dat mag genoemd - een perfecte bladspiegel.