Forum voor Democratie en CU/SGP gaan niet onderhandelen in Zuid-Holland

Provinciale Staten De formatie voor een nieuw college in Zuid-Holland lijkt terug bij af. Bij de ChristenUnie/SGP is onvoldoende vertrouwen in FVD om verder te onderhandelen.

Rob Roos (midden, voor), fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Zuid-Holland, tijdens een bijeenkomst in de Provinciale Staten over het informatieproces.
Rob Roos (midden, voor), fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Zuid-Holland, tijdens een bijeenkomst in de Provinciale Staten over het informatieproces. Foto Lex van Lieshout/ANP

Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP gaan niet met elkaar onderhandelen over een college in Zuid-Holland. De verkennende gesprekken tussen deze vier partijen hebben onvoldoende vertrouwen gegeven voor echte onderhandelingen, bevestigen bronnen binnen deze partijen.

Een woordvoerder van informateur Hans Wiegel zegt dat hij nu gaat kijken of er nog „andere varianten” met FVD mogelijk zijn. Het VVD-erelid werd na de verkiezingen eind maart door FVD gevraagd om onderzoek te doen naar het vormen van een meerderheidscollege.

FVD, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP voerden sinds ruim twee weken gesprekken om te kijken of zij onderhandelingen konden beginnen. Voor de ChristenUnie/SGP lag dit lastig omdat FVD, de VVD en het CDA eerder al een gezamenlijke inhoudelijke verkenning hadden gemaakt en de fractie niet bij „een bestaand blok” wilde aansluiten. Daarom heeft CU/SGP er nog op aangedrongen ook de PvdA te laten aansluiten, maar dat is niet gelukt.

Wiegel zelf noemt het trouwens „typisch” dat de CU/SGP nu zegt dat de PvdA er ook nog bij moest komen. „ Die hebben een paar weken terug al tegen mij gezegd dat ze niet meedoen. Dat kun je dan nu niet meer als argument gebruiken.”

Verder lag het bij CU/SGP erg gevoelig dat FVD-leider Thierry Baudet op Twitter een filmpje plaatste dat in extreem-rechtse kringen circuleert en waarin immigratie en (seksueel) geweld rechtstreeks met elkaar in verband worden gebracht. Binnen met name de fractie van ChristenUnie/SGP waren hierdoor grote bezwaren tegen verdere samenwerking. Afgelopen maandagavond besloot de fractie dat zij daarom niet in één college met Forum voor Democratie kan stappen. De partijleiding van de ChristenUnie in Den Haag heeft ook overleg gehad met de lokale fractie over welke gevolgen het filmpje moest hebben.

FVD-leider Thierry Baudet noemt de opstelling van CU/SGP in een tweet „belachelijk”:

Twitter avatar thierrybaudet Thierry Baudet Omdat ik dit filmpje heb gepost, over de dramatische gevolgen van massale islamitische immigratie voor de veiligheid van Europese vrouwen, wil Christenunie nu niet met #FVD een coalitie vormen voor het provinciebestuur van Zuid Holland (zeggen ze). Belachelijk. https://t.co/cxPwwczeuG

Wiegel geeft niet direct op

Nu FVD niet met ChristenUnie/SGP in zee kan is het de vraag of er voor FVD nog alternatieven zijn. Wiegel wil nog niet opgeven en kijken of kleine partijen kunnen aansluiten bij het bestaande blok van FVD, VVD en CDA. Die hebben samen 25 van de 28 zetels die nodig zijn voor een meerderheid. Kleinere partijen die voor een meerderheid zouden kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld 50Plus (2 zetels), Partij voor de Dieren (2 zetels) en de SP (2 zetels).

D66 (vijf zetels) en GroenLinks (vijf zetels) hebben eerder aangegeven niet met FVD te willen praten.

Als FVD in Zuid-Holland zou afhaken is de partij alleen in Limburg nog in beeld om deel te nemen aan het college. Daar praat FVD momenteel of het samen met de PVV een college van VVD en CDA kan steunen. Zo’n soort ‘Limburgse variant’ is voor Wiegel ook nog een optie. Wiegel zegt dat hij „echt alles wil uitfietsen”.

Update (5 juni 2019): Dit artikel is geüpdatet met de informatie dat informateur Wiegel nog varianten met andere partijen gaat onderzoeken.