In beeld

75 jaar na D-Day: dit zijn de mannen die in Normandië vochten

In Normandië wordt D-Day herdacht. Precies 75 jaar geleden vond de geallieerde invasie in West-Europa plaats. Het was de grootste invasie over zee: op 6 juni 1944 bestormden 130.000 militairen de stranden van Normandië. De mannen die toen vochten waren soms pas zeventien jaar, inmiddels zijn de meesten de negentig ruim gepasseerd. Dit zijn de mannen die aan het begin van de bevrijding stonden.
De Amerikaan Steve Melnikoff maakte deel uit van het 175e Regiment van de 29e Infanterie Divisie. Zijn eenheid probeerde de Franse stad Saint-Lô te veroveren.
Foto Martin Meissner/AP
De Britse veteraan Frank Mouqué landde op D-Day op Sword Beach. Hij droeg 21 kilo aan explosieven met zich mee om zendmasten op te blazen. Inmiddels zit Mouqué in een scootmobiel en is hij slechthorend.
Foto Martin Meissner/AP
Dennis Trudeau was zeventien toen hij zich bij het Canadese leger aansloot. Hij kreeg vijftig dollar per maand extra omdat hij bij de paratroepen ging.
Foto Martin Meissner/AP
Veel van de D-Day-veteranen zijn inmiddels negentig of honderd jaar. Leonard 'Ted' Emmings is een van hen. Hij was onderofficier op een landingsvaartuig, waarvandaan 36 Canadezen Juno Beach betraden.
Foto Martin Meissner/AP
Amerikaan Charles Norman Shay in de duinen van Omaha Beach. Bij de eerste aanvallen op D-Day ging hij, legerarts, mee met een bataljon.
Foto Martin Meissner/AP
Na de oorlog werd Canadees Norman Harold Kirby op de foto gezet met een foto van zijn moeder, Katherine Louise Kirby. Hij was nog geen twintig jaar oud. Op zijn zeventiende ging hij bij het leger, twee jaar later was hij een van de 14.000 Canadezen die aan land ging.
Foto Martin Meissner/AP
Veteraan Jake Larson poseert voordat hij het vliegtuig 'The Spirit of Benovia' instapt. Larson is, net als het vliegtuig, aanwezig bij evenementen in Normandië ter ere van het 75-jarig jubileum van D-Day.
Foto Martin Meissner/AP
Frank DeVita gaat deze maand voor de twaalfde keer terug naar Normandië en neemt graag bekenden mee, zodat ze zien wat zich daar heeft afgespeeld. Niet elke veteraan is nog zo mobiel: velen gebruiken een wandelstok of zitten in een rolstoel.
Foto Martin Meissner/AP
De Duitse veteraan Paul Golz werd drie dagen na D-Day, op 9 juni 1944, gevangengenomen door een Amerikaanse patrouille.
Foto Martin Meissner/AP