Zerotolerancebeleid

Economie & recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto iStockphoto

Een caissière heeft haar eigen voordeelpas gescand bij betalingen van klanten zonder pas. Met de elf voordeelbonnen die ze daarmee opstreek, sloeg ze met flinke kortingen wc-papier en wasmiddel in. „Onrechtmatig gebruik van de voordeelpas” en „onacceptabel”, vindt de werkgever. „Uw gedrag is fraude”, oordeelt deze en ontslag op staande voet volgt. De vrouw vindt dit onterecht. Ze vermoedt dat haar baas van haar af wil omdat ze zwanger is van haar tweede kind. Ze vraagt de rechtbank Limburg haar ontslag terug te draaien.

Dat de vrouw haar eigen klantenkaart scande, staat vast, meent de rechter. En daarmee heeft de vrouw in strijd gehandeld met het huishoudelijk reglement: de kaart is strikt persoonlijk en uitsluitend te gebruiken tijdens een aankoop van de pashouder. Bovendien geldt er een zerotolerencebeleid bij de bouwmarkt als het gaat om fraude.

Het betoog van de vrouw „dat zij zich niet realiseerde dat zij iets fout deed” verwerpt de rechter: de vrouw liet de kassabon aftekenen door een leidinggevende, bovendien waren eerder al twee personen ontslagen na het onrechtmatig gebruik van een voucher. De claim dat ze is ontslagen omdat ze zwanger is, verwerpt de rechter eveneens. Het ontslag op staande voet blijft staan.

Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2019:4554