Code oranje ingetrokken, geen signalen van grote schade

Vooral in Limburg en Noord-Brabant zijn zware windstoten waargenomen. Tot nu toe zijn er geen signalen van grote schade of verstoringen door het weer.

Een luchtfoto van de storm in aantocht boven Brabant.
Een luchtfoto van de storm in aantocht boven Brabant. Foto Rob Engelaar/Hollandse Hoogte

Dinsdagavond gold code oranje in Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Holland. Het KNMI heeft dit rond middernacht ingetrokken.. Plaatselijk waren er windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, hagel en veel neerslag. Eerder op de avond gold ook een code oranje in Zeeland, deze was eerder al bijgesteld naar groen.

Voor de overige provincies gold code geel. De buien trokken in de loop van de avond van het zuidwesten naar het noordoosten van Nederland. Vooral in Limburg en Noord-Brabant werden harde windstoten waargenomen, meldt Weerplaza.

Vanuit verschillende delen van het land kwamen meldingen binnen van schade door het weer. De meeste meldingen kwamen van omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen.

Wel meldt ProRail dat er beperkt treinverkeer is rondom Den Haag vanwege een defecte bovenleiding door een blikseminslag.

Rondom Breda kwam het gehele treinverkeer stil te leggen nadat een bovenleiding beschadigd was geraakt. Tussen Bergen op Zoom waren blikseminslagen ook oorzaak van storingen, terwijl tussen Helmond en Eindhoven een boom op het spoor belandde.

‘Grote kans’

De NS had op voorhand geanticipeerd op het onweer en de zware windstoten. Tussen 18.00 uur en 21.00 uur reden daarom uit voorzorg minder treinen op verschillende trajecten. Ook Rijkswaterstaat heeft opgeroepen tot voorzichtigheid. Het agentschap raadt weggebruikers aan de weerberichten in de gaten te houden en eventueel de „rijstijl aan te passen” aan de weersomstandigheden. Lege vrachtauto’s en auto’s met caravan of aanhanger kunnen beter niet de weg op gaan.

Code oranje betekent dat er een „grote kans” bestaat op gevaarlijk of extreem weer, waarbij er kans is op schade, letsel of veel overlast. Als het weer verslechtert, kan het KNMI besluiten code rood af te geven. Dat betekent dat er kans is op weer dat „maatschappij-ontwrichtend” kan zijn.

Twitter avatar KNMI KNMI #CodeOranje voor: #Zuid-Holland tot 22 uur; #NoordBrabant tot 23 uur en #Limburg van 22 tot 00 uur. Plaatselijk #windstoten van 75-100 km/uur,#hagel en veel #regen in korte tijd. #knmiwaarschuwing https://t.co/dpPyZhecVg https://t.co/4Bq9GXYxL9