Thuiskok

Sardines met witbier

Dit is een perfect recept voor op de barbecue. Kies als bijpassend bier bijvoorbeeld Hooglander Wit (uit Nederland) of Chimay Wit uit België.

Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een glazen potje, sluit en schud het krachtig. Snijd de helft van de citroen in dunne schijfjes en leg ze in een braadslee. Wrijf de sardines in met boter. Bestrooi de kant van het vel met zout en de kant van het vlees met peper. Leg ze met het vel omhoog op de schijfjes citroen. Verhit een kleine hapjespan met dikke bodem op matig vuur en schenk hierin de twee eetlepels bier. Voeg zodra het bier begint te verdampen het krabvlees toe en schud de pan om.

Leg intussen de sardines onder de grill tot ze een goudbruin en krokant velletje krijgen. Houd de sardines warm onder in de oven. Laat de pan met krabvlees afkoelen. Schep het krabvlees voorzichtig om met de Spaanse peper en daslook, en genoeg yoghurt om er een samenhangend mengsel van te maken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de waterkers in een grote kom, sprenkel de vinaigrette erover en verdeel over borden. Leg er de sardines en een paar schijfjes geroosterde citroen op. Leg het krabmengsel er op en knijp er wat citroensap over.