Federer tegen Nadal in halve finale Roland Garros

Roland Garros Roger Federer en Rafael Nadal hebben zich dinsdag geplaatst voor de halve finale van Roland Garros. Daarmee krijgt het toernooi de klassieker waarop werd gehoopt.

Roger Federer.
Roger Federer. Foto Martin Bureau/AFP

Roland Garros krijgt vrijdag de halve finale waarop werd gehoopt: de klassieker Roger Federer tegen Rafael Nadal.

Federer won dinsdag in een aantrekkelijke kwartfinale van landgenoot Stan Wawrinka: 7-6, 4-6, 7-6 en 6-4. Het duel werd in de vierde set een uur onderbroken vanwege onweer en regenval. Elfvoudig kampioen Nadal versloeg de vermoeide en gekwetste Japanner Kei Nishikori met 6-1, 6-1 en 6-3.

Federer speelde in 2015 voor het laatst op Roland Garros. In de jaren daarna ontbrak hij vanwege blessures en omdat hij zich volledig op het grasseizoen richtte. De Zwitser (37) staat voor het eerst sinds 2012 weer in de halve finale in Parijs.

Lees ook deze reportage: Iedereen wil in Parijs een glimp van Roger Federer

Federer, winnaar in 2009, won op Roland Garros nog nooit van Nadal (33); in de onderlinge score in Parijs staat het 5-0. Vier van die vijf duels betroffen finales. In de eindstrijd van 2008 werd Federer vernederd door zijn rivaal, met 6-1, 6-3 en 6-0. Die zomer won Nadal in een epische Wimbledon-finale ook van Federer.

Federer won laatst vijf ontmoetingen

In totaal wordt het de 39ste ontmoeting tussen de twee, de onderlinge score is 23-15 in het voordeel van Nadal. Federer won de laatste vijf keer. De laatste overwinning van Nadal op Federer gaat terug tot meer dan vijf jaar geleden: de halve finale van de Australian Open.

Op de achtergrond speelt de tussenstand in het aantal grand slams mee. Federer staat op een recordaantal van 20, maar Nadal heeft hem in het vizier met 17 grandslamzeges.

De eerste halvefinalisten bij de vrouwen zijn ook bekend. De Britse Johanna Konta, die voor deze editie nog nooit een duel won op Roland Garros, versloeg de Amerikaanse Sloane Stephens met 6-1 en 6-4. Zij treft de Tsjechische Marketa Vondrousova, die won van de Kroatische Petra Martic: 7-6 en 7-5.

Abusievelijk stond eerder vermeld dat Federer in 2011 voor het laatst de halve finales haalde op Roland Garros. Dit was in 2012. Dit is aangepast.