Paul Cliteur gaat Forum voor Democratie-fractie leiden in Eerste Kamer

De partij van Thierry Baudet heeft unaniem voor hoogleraar Paul Cliteur gekozen.

Foto Remko de Waal/ANP

Paul Cliteur, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, gaat de fractie van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer leiden. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt. De fractie heeft „unaniem” voor de 63-jarige Cliteur gekozen.

Eerder had Cliteur nog gezegd niet als fractieleider in de senaat te willen optreden. „Ik zie mezelf als de ideale tweede man, niet als beoogd fractieleider”, stelde hij in een interview met de Telegraaf in begin mei. Cliteur stond als tweede op de kandidatenlijst van FVD bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart. Ook is hij voorzitter van de denktank van de partij.

Lees ook: Tweede man van Forum Henk Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’

Thierry Baudet, leider van FVD in de Tweede Kamer, promoveerde bij de hoogleraar rechten. Cliteur is gekozen na zorgvuldig overleg met de fractieleden, aldus de partij: „Na een zorgvuldig proces waarbij alle (toekomstig) fractieleden hun wensen en bezwaren vertrouwelijk duidelijk konden maken heeft de nieuwe Eerste Kamerfractie unaniem voor Paul Cliteur gekozen.” Lange tijd was Henk Otten de beoogde fractieleider. Hij werd door de partij op een zijspoor gezet nadat bekend werd dat hij geld uit de partijkas op zijn eigen rekening had gestort.

Forum en VVD haalden bij de senaatsverkiezingen beide twaalf zetels. Forum voor Democratie schrijft dinsdag dat het voorzitterschap „in principe aan FVD toekomt” en wil daar voor de functie de gepensioneerde generaal Toine Beukering aandragen. Op 25 juni kiest de senaat naar verwachting een nieuwe voorzitter, de functie wordt nu nog vervuld door VVD-senator Ankie Broekers-Knol.