Partijprominent

Oud-premier Dries van Agt had hersenbloeding

Oud-premier Dries van Agt (CDA) is twee weken geleden geveld door een beroerte. De 88-jarige partijprominent lijkt die geestelijk goed te hebben doorstaan, maar zijn lichaam heeft een zware opdoffer gekregen, bevestigt zijn partij na berichtgeving door het AD. „Het gaat inmiddels iets beter met Van Agt”, zegt CDA-voorzitter Rutger Ploum. De oud-politicus was als minister van Justitie in de jaren zeventig omstreden wegens zijn optreden tegen abortusklinieken, de gratieverlening aan drie oorlogsmisdadigers en het ingrijpen bij de Molukse treinkaping bij De Punt. Van Agt was daarna minister-president (1977-1982) van een coalitieregering van CDA en VVD. De oud-premier werd onwel tijdens een toespraak op de Palestijnse vertegenwoordiging in Den Haag. Daar herdacht hij wat veel Palestijnen als hun nationale ramp zien: het moment dat de staat Israël gesticht werd. Van Agt maakt zich al jaren sterk voor het lot van de Palestijnen. (NRC)