Recensie

Recensie Film

‘Nous finirons ensemble’ zit vol oude liefdes, oud zeer en begeerte

Drama ‘Nous finirons ensemble’ is met wat moeite los te zien van voorganger ’Les petits mouchoirs’. De Franse film gaat over ouderschap, liefde, schaamte en het belang van vriendschap.

Eind 2010 raakte Les petits mouchoirs in Frankrijk een gevoelige snaar, ruim vijf miljoen Fransen zagen de door de populaire acteur Guillaume Canet geregisseerde ensemblefilm. Hij ging over een groep vrienden die vakantie viert op het schiereiland Cap Ferret terwijl hun vriend Ludo in coma ligt nadat hij in Parijs is aangereden. Ze zijn vooral met zichzelf en hun verborgen (erotische) verlangens bezig.

Acht jaar later maakt Canet een nieuwe film over dezelfde groep vrienden, met dezelfde acteurs in de hoofdrol. De ooit zo succesvolle Max (François Cluzet) is slachtoffer van de financiële crisis en voelt zich gedwongen zijn fraaie vakantiehuis op Cap Ferret, nabij Bordeaux, te verkopen. Iets wat hij niet aan zijn ex-vrouw en oude vrienden vertelt. Als deze voor de deur staan om Max’ zestigste verjaardag te vieren, levert dit weer allerlei intriges op. Zo blijkt Max gebrouilleerd met Eric, iets wat je pas begrijpt als je Les petits mouchoirs zag. Ook is het handig te weten dat de zwaargewonde Ludo stierf, anders weet je niet wie toch die Ludo is over wie ze soms praten en die helemaal aan het eind als fantoom opduikt.

Met wat moeite is van Nous finirons ensemble wel los te genieten, al duurt het even voordat je door hebt wie met wie is, wie met wie was en wie met wie wil. Oude liefdes en oud zeer flakkeren op, nieuwe begeertes wakkeren aan. Isabelle heeft de datingapp ontdekt, alleenstaand moeder Marie (Marion Cotillard) worstelt met de drank en Eric bekommert zich nauwelijks om zijn baby. Hij laat dit over aan een strenge babysitter die de hele film lang onderwerp is van flauwe grappen.

Het te lang durende Nous finirons ensemble gaat over ouderschap, liefde, schaamte en het belang van vriendschap. De eerste helft meandert wat, in de tweede helft wordt het beter maar heel diep graaft het allemaal niet.