Hij trok zijn collega ‘hard aan de mouw’, en die viel toen

Economie & recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto iStockphoto

Hij was grieperig, had het koud en wilde dat de deur van de werkplaats dicht bleef. Een collega-monteur had het juist warm en opende de deur. Het leidde tot een conflict waarbij de man zijn collega „hard aan de mouw trok”, waardoor deze op de grond belandde. Een dag later wordt de man op staande voet ontslagen. Hij vindt dat onterecht en stapt naar de rechter.

Voor de kantonrechter staat vast dat er fysiek geweld is gebruikt en dat de man een dag na het incident verbale bedreigingen uitte aan degenen die zijn gedrag hadden doorgespeeld aan het management. Maar is ontslag op staande voet gerechtvaardigd? Nee, aldus de kantonrechter. Er is volgens de rechter sprake van een „lichte vorm” van fysiek geweld, de man heeft zijn collega geen pijn gedaan. Ook was „de actie het sluitstuk van een conflict over de temperatuur in de werkplaats dat die dag al enige tijd aan de gang was en waarin zij beiden een aandeel hadden”.

De temperatuur in de werkplaats was „geregeld” een punt van discussie, en hoewel de werkgever hiermee bekend was, werd daar niets aan gedaan. Daarom is de escalatie mede te wijten aan de werkgever, vindt de rechter. En ja, de man uitte dreigende taal, maar uit verklaringen blijkt onvoldoende dat de collega’s zich persoonlijk bedreigd voelden. Bovendien functioneerde de man, die al sinds 1992 bij het bedrijf werkte, goed. Al met al vindt de rechter „de gedragingen onvoldoende ernstig” voor ontslag op staande voet. De werkgever had kunnen volstaan met een lichtere sanctie, zoals een waarschuwing of overplaatsing. De man krijgt onder meer een transitievergoeding (ruim 48.000 euro), een vergoeding voor onrechtmatig ontslag (bijna 15.000 euro) en een ‘billijke vergoeding’ van 4.000 euro.

Uitspraak: ECLI:NL:RBMNE:2019:2263