Duitsland

Trio moet onrust in SPD na vertrek Nahles bezweren

De Duitse regeringspartij SPD heeft een driemanschap aangesteld om de politieke onrust te bezweren die is ontstaan nadat partijleider Andrea Nahles zondag haar vertrek aankondigde. Het trio neemt tijdelijk de leiding van de partij over, zodat de coalitieregering van CDU, CSU en SPD voorlopig kan blijven functioneren.

De sociaal-democratische partij speelt zo op tijd, om de verstoorde verhouding in eigen kring te herstellen en niet overhaast aan te sturen op nieuwe verkiezingen. Pas over drie weken, op 24 juni, zal het SPD-bestuur besluiten hoe een nieuwe leider wordt gekozen en of en wanneer daarvoor een partijcongres bijeengeroepen wordt.

Nahles’ terugtreden leidde tot onrust in politiek Berlijn. Zij stelde zich steeds als steunpilaar van de regeringscoalitie op, terwijl andere SP’ers liever met de coalitie braken. Haar positie werd onhoudbaar na de nederlaag van de partij bij de Europese verkiezingen. (NRC)