Agent gearresteerd voor nalatigheid bij ‘school shooting’ Parkland

Volgens een justitieonderzoek staat het vast dat de passieve houding van agent Scot Peterson levens heeft gekost in Parkland, Florida.

Bloemen bij de ingang van de school, daags na de schietpartij op 14 februari vorig jaar.
Bloemen bij de ingang van de school, daags na de schietpartij op 14 februari vorig jaar. Foto Cristobal Herrera/EPA

De Amerikaanse agent Scot Peterson is dinsdag gearresteerd op verdenking van verschillende vormen van nalatigheid en meineed. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder NBC News. Peterson was verantwoordelijk voor de veiligheid van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida toen een oud-leerling daar vorig jaar veertien leerlingen en drie medewerkers doodschoot. Volgens justitieonderzoek heeft zijn passieve houding levens gekost.

Na de schietpartij gingen jongeren in steden over de hele wereld de straat op om te demonstreren voor strengere wapenwetgeving.

Het Florida Department of Law Enforcement (FDLE) heeft ruim een jaar onderzoek gedaan naar het verloop en de nasleep van de schietpartij. Volgens dat onderzoek rende Peterson de school uit in plaats van op de schutter af, toen deze al schietend de school binnenkwam. Eenmaal buiten hield Peterson toegesnelde collega’s bovendien op afstand. „Daar zijn geen excuses voor”, aldus FDLE-commissaris Rick Swearingen. Peterson kan een celstraf van 96 jaar krijgen. Hij is niet meer in dienst bij de politie.

Resource officer

Volgens Swearingen staat het vast dat het gebrek aan actie van Peterson levens heeft gekost. „Hij heeft absoluut niets gedaan op het moment dat de schietpartij begon”. Peterson surveilleerde als zogeheten resource officer bij Marjory Stoneman. Dat is een reguliere politieagent waarvan elke grote middelbare school in de Verenigde Staten er één heeft.

Schutter Nikolas Cruz hangt de doodstraf boven het hoofd. De nu twintigjarige man heeft de openbaar aanklagers een schuldbekentenis aangeboden in ruil voor een levenslange celstraf, maar daar is justitie niet akkoord mee gegaan.

Sinds de schietpartij op de school in Parkland, Florida worstelen scholen in de VS met de vraag zij personeel moeten bewapenen.