Zelfs Zlatan geeft tips aan amateur die niet scoort

Twintig wedstrijden, nul doelpunten. Philippe Hes, de 31-jarige spits in het vijfde van de Amsterdamse voetbalclub AFC, scoorde dit seizoen niet één keer. Daarom hebben tientallen bekende Nederlanders en buitenlandse voetballers hem via sociale media een videoboodschap gestuurd waarin ze hem afkraken én tips geven. Onder meer Ronald de Boer, Ruud Gullit, Sjaak Swart, Humberto Tan en Lil’ Kleine reageren op Hes’ slechte prestaties. Ook de voormalige Ajax-spits Zlatan Ibrahimovic stuurde een bericht, evenals oud-topvoetballers David Trezeguet, Robert Pires en Carles Puyol. Niet alleen in Nederland, ook internationaal krijgt hij dus veel aandacht. „Twintig wedstrijden, nul goals, what the fuck is that”, zegt Zlatan. „Als je wil leren hoe je moet scoren, dan kom je maar naar mijn school, dan leer ik je hoe het moet.” Oud-Ajacied Sjaak Swart, 80 jaar oud: „Met twee winterjassen aan maak ik meer doelpunten dan jij.”

De actie begon als een grap van de teamgenoten van Hes. Zij vroegen enkele bekende Nederlanders om een filmpje op te nemen. Vervolgens hebben die het idee via appgroepen verspreid, waardoor steeds meer mensen zich bij de grap hebben aangesloten. Hes zei tegen AT5 dat hij de filmpjes wel grappig vindt. „Maar je staat ook wel een tikkeltje voor lul.” Kansen heeft hij genoeg gehad, zegt hij, maar scoren lukt niet. (NRC)