Trumpblog

Trump: ‘Ik zou buitenlandse informatie over concurrent aannemen’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

We sluiten dit Trumpblog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Mexico gaat zuidgrens verstevigen

Mexico lijkt er werk van te maken president Trump tegemoet te komen in zijn wens dat er strenger gecontroleerd wordt op illegale immigratie. Het land gaat de eigen zuidgrens verstevigen, na een „inval” van honderden immigranten uit Centraal Amerika. Dat meldt persbureau Reuters. De regering wil niet minder dan 6.000 leden van de Nationale Garde naar de grens met Guatemala sturen.

Trump stelde het buurland vorige week een ultimatum. Als Mexico voor aanstaande maandag niet serieus werk zou maken van het terugdringen van groepen illegale immigranten die de Verenigde Staten proberen te bereiken, zou hij een importheffing invoeren van vijf procent op ieder Mexicaans product. Dat tarief zou maandelijks met vijf procent toenemen, tot en met maximaal 25 procent in oktober.

Een Mexicaanse delegatie onder leiding van minister Marcelo Ebrard heeft de afgelopen dagen onderhandelingen gevoerd met het Witte Huis. Over hoe die verlopen, verschillen de meningen. Volgens Ebrard worden er vorderingen gemaakt, maar de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei donderdagochtend (lokale tijd) volgens Reuters dat zijn land nog altijd meer van Mexico verwacht. Donderdag hervatten de gesprekken. De Mexicaanse president Manuel Lopez Obrador sprak 's ochtends de hoop uit dat een overeenkomst aanstaande is.

Het Mexicaanse ministerie van Financiën liet donderdag weten dat het de bankrekeningen heeft bevroren van 26 personen die het verdenkt van betrokkenheid bij mensenhandel.

Trump: Protesten tegen mij nepnieuws

President Trump heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Londen maar een kleinschalig protest tegen zijn komst gezien. Dat zei hij dinsdagmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier Theresa May. De president zag maandag en dinsdag naar eigen zeggen duizenden mensen juichen, en maar een klein aantal demonstranten. „Veel van wat daarover geschreven is, is dus nepnieuws.”

Britse en Amerikaanse media die het staatsbezoek verslaan, schrijven over duizenden demonstranten die zich in de straten van Londen hadden verzameld. Het waren er volgens persbureau Reuters echter een stuk minder dan in juli vorig jaar, toen Trump voor het eerst een bezoek aan Londen bracht.

Handelsovereenkomst

Trump en May spraken elkaar voorafgaand aan de persconferentie kort onder vier ogen. In dat gesprek kwam een nieuw handelsverdrag tussen beide landen ter sprake. Er is een nieuw pakket afspraken nodig voor het moment dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, volgens de huidige planning op 31 oktober. De president verwacht een „fenomenale” deal, zei hij. „Misschien wel twee, drie keer beter dan wat er nu op tafel ligt.”

Trump en May dinsdag in Londen. Foto Stefan Rousseau/AFP

Die deal sluit hij niet meer met May, die aanstaande vrijdag aftreedt. Binnen haar partij zijn meerdere kandidaten voor haar opvolging, onder wie voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. "Ik mag hem wel", zei Trump. "Ik denk dat hij het goed zou doen als premier. Maar dat geldt ook voor Jeremy Hunt" (de huidige Britse minister van Buitenlandse Zaken).

Beide leiders herhaalden dat Brexit het Verenigd Koninkrijk wat hen betreft goed zal doen. May zei opnieuw dat het in haar ogen het beste is als er voor vertrek goede afspraken gemaakt worden met de Europese Unie. Daarin verschilt ze van mening met Trump. Hij zei zondag nog dat het Verenigd Koninkrijk zich wat hem betreft hard opstelt, en dat het de Europese Unie desnoods zonder deal moet verlaten als Brussel niet kan meewerken aan de Britse eisen.

Jeremy Corbyn

Geheel tegen protocol in had Trump deze week geen ontmoeting met de leider van de Britse oppositie. Labourleider Jeremy Corbyn voegde zich dinsdag bij de tegendemonstranten en bekritiseert de Amerikaanse president om diens houding tegenover vluchtelingen, en tegen de Londense burgemeester Sadiq Khan. Trump gaf dinsdag aan dat hij zelf bedankt heeft voor een ontmoeting met Corbyn. „Ik ken hem niet en heb hem nooit ontmoet, maar hij leek me een negatieve kracht en daar zat ik niet op te wachten.” Corbyns woordvoering heeft dat dinsdagmiddag bevestigd.

Voor- en tegenstanders van de president, maandag bij Buckingham Palace in Londen. Foto Kevin Coombs/Reuters

President Trump begint aan staatsbezoek Verenigd Koninkrijk

De Amerikaanse president Donald Trump is maandagmiddag aangekomen op Buckingham Palace in Londen voor zijn driedaagse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn vrouw Melania, Ivanka Trump, Jared Kushner en verschillende adviseurs van Trump zijn ontvangen door de Britse koninklijke familie, onder wie koningin Elizabeth en kroonprins Charles.

.@SadiqKhan, who by all accounts has done a terrible job as Mayor of London, has been foolishly “nasty” to the visiting President of the United States, by far the most important ally of the United Kingdom. He is a stone cold loser who should focus on crime in London, not me......

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 3, 2019

Nog voor Trump was geland, was zijn bezoek al omstreden. In Londen wordt geprotesteerd tegen de Amerikaanse president. In het centrum van de hoofdstad zijn aan bruggen vlaggen gehangen met daarop teksten als „weersta Trump”. Ook wordt buiten Buckingham Palace gedemonstreerd. Labour-leider Jeremy Corbyn is uit protest niet aanwezig bij het staatsbanket vanmiddag. Op Twitter roept hij mensen op om zich aan te sluiten bij een anti-Trump-protest komende dinsdag.

Ook de hertogin van Sussex, Meghan Markle, blijft weg bij het staatsbanket. Ze is net bevallen van een zoon: Archie. De vrouw van prins Harry heeft zich in het verleden vaak kritisch over Trump uitgelaten. Ze noemde hem een verdelend figuur en een vrouwenhater. Trump stuurde zondag nog een tweet waarin hij ontkent dat hij Meghan „nasty” heeft genoemd.

Lees ook: Trump flirt met Johnson en Farage

Een dag voor zijn vertrek noemde Trump de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, een „loser” en een „incompetente burgemeester”. Khan haalde een dag eerder hard uit naar Trump. In een opiniestuk in The Guardian noemde hij Trump extreem-rechts en schreef hij dat de Amerikaanse president dezelfde tactieken gebruikt „als de fascisten in de twintigste eeuw”.

De rel tussen de twee is onderdeel van een langlopend conflict van al bijna twee jaar. De ruzie, die deels in de media en deels via Twitter wordt uitgevochten, begon ooit met Trumps 'moslimban' vlak na zijn aantreden. Khan was daar kritisch op, wat resulteerde in veel verwijten over en weer.

Brexit-onderhandelingen

Naast de woordenwisseling met Khan, bemoeide Trump zich een dag voor zijn bezoek aan het VK met de Brexit en de opvolging van premier Theresa May. Volgens Trump moet Boris Johnson de nieuwe premier van het VK worden. Ook heeft hij gezegd dat Nigel Farage de Brexit moet regelen en dat het VK eventueel weg moet lopen uit de Brexit-onderhandelingen met de EU.

Vorig jaar was het bezoek van Trump ook al enigszins ongemakkelijk. Toen hield hij zich niet aan de koninklijke etiquette door voor koningin Elizabeth uit te lopen. Dat zorgde destijds voor veel opschudding. Ook vorig jaar bemoeide Trump zich al met de Brexit. In de meestgelezen Britse krant The Sun gaf hij toen adviezen aan premier Theresa May.