Thuiskok. Bierexpert

Thuis hebben wij een vaste rolverdeling bij het kerstdiner: mijn moeder en ik koken het diner, mijn vader zorgt als sommelier voor bijpassende wijnen. Tot een paar jaar geleden mijn zusje verkondigde dat ze bier mee had genomen, speciaal om te paren met een gerecht.

Nu moet u weten: mijn zusje weet ongelooflijk veel van bier. Dankzij een carrière die begon als barvrouw bij het befaamde Amsterdamse biercafé In de Wildeman, een paar jaar werk bij een Nederlandse biergroothandel en een aantal jaar ervaring bij de Amsterdamse groene grootmacht, zijn bieren voor haar net zo makkelijk te onderscheiden als de letters van het alfabet.

Ik kan mij de combinatie van destijds niet meer herinneren, maar het was zo lekker dat ik me sindsdien elk jaar verheug op een nieuwe bier-en-spijscombinatie. Dankzij het kookboek Bier in de keuken van de Britse Melissa Cole kan ik de volgende keer niet alleen het gerecht combineren, maar ook klaarmaken met bier.

Cole is een bierkenner. „Ik heb vaak met stijfkoppige sommeliers van doen”, schrijft ze bij het hoofdstuk over bier en kaas. „Ik vraag hun dan om vier wijnen bij vier kazen te kiezen en ze te vergelijken met vier door mij gekozen bieren. Steevast kiezen zowel de koks als de bediening voor mijn combinaties. Bier werkt altijd het best.”

Dit is een populaire mening onder bierliefhebbers, zo heb ik begrepen. Bier kent veel uiteenlopendere smaken dan wijn en dus is er makkelijker een winnende combinatie te vinden. Een kookboek over koken met bier is daarom ook een goed idee. Maar altijd beter dan wijn?

Gelukkig maken haar recepten heel veel goed. Die zijn origineel, uitdagend en allesbehalve alledaags. Asperges met een hollandaise-saus van witbier, notenijs met imperial stout of een varkenbuikrollade gepekeld in een tripel zijn gerechten die de verbeelding en de smaakpapillen prikkelen. Elke gerecht is voorzien van advies over Belgische en Nederlandse bieren die u kunt gebruiken.

Er staan ook nog veertig pagina’s aan theorie in over de tong, de smaak bitter en het brouwproces van bier. Op zich interessante informatie, maar Cole lijkt er vooral mee te willen laten zien hoeveel ze van bier weet. Nogal onnodig – haar gerechten zeggen genoeg.