Presentatrice en actrice Martine Bijl overleden (71)

Bijl was onder meer bekend van kookprogramma Heel Holland Bakt en de komedieserie Het Zonnetje In Huis, die in de jaren negentig werd uitgezonden.

Bijl met haar echtgenoot, theaterregisseur Berend Boudewijn in 2017.
Bijl met haar echtgenoot, theaterregisseur Berend Boudewijn in 2017. Foto Leo Vogelzang

Presentatrice en actrice Martine Bijl is vorige week donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt productiebedrijf Stage Entertainment maandag aan NRC. Ze overleed aan de complicaties van een hersenbloeding die haar in 2015 trof.

Bijl overleed in het bijzijn van haar familie in haar atelier in haar woonplaats Maarssen. Ze was onder meer bekend van de komedieserie Het Zonnetje In Huis, die tussen 1993 en 1995 werd uitgezonden door de VARA. Ook presenteerde zij de eerste drie seizoenen van Heel Holland Bakt, het populaire kookprogramma voor amateurs van Omroep MAX. Bijl moest de presentatie van het bakprogramma neerleggen vanwege de hersenbloeding. André van Duin verving haar.

Naast haar televisiewerk vertaalde Bijl meerdere musicals en was zij te zien in televisiereclames, zoals die voor het conservenmerk HAK. Vorig jaar november verscheen van haar hand het boek Rinkeldekink, over de depressie die zij tijdens haar revalidatieperiode kreeg.

Op Twitter was er maandag veel lof voor Bijl en haar werk. „Zo talentvol, zo witty, zo onderkoeld-geestig, zo muzikaal, zo afkerig van dikdoenerij”, schrijft presentator Cornald Maas. Tweede Kamerlid Henk Krol omschrijft Bijl als „een geweldig talent en een geweldig en betrokken mens”.

„Wij zijn Martine dankbaar voor alles wat zij voor ons heeft betekend, en wensen de nabestaanden veel sterkte toe”, laat Omroep MAX via Twitter weten.