Politieke onrust

Betogers in Algerije krijgen hun zin: verkiezingen uitgesteld

De Algerijnse presidentsverkiezingen, die voor 4 juli gepland waren, zijn uitgesteld. Het betekent een overwinning voor de miljoenen Algerijnen die al maanden betogen voor meer democratie. Zij achtten de geplande verkiezingen onder leiding van leden van het oude regime niet geloofwaardig. Als officiële reden gaf de Constitutionele Raad zondag een gebrek aan kandidaten. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. De vraag is nu ook hoe lang interim-president Abdelkader Bensalah nog aanblijft. Zijn termijn loopt tot 9 juli. Na maanden van protest stapte president Abdelaziz Bouteflika na ruim twintig jaar aan de macht te zijn geweest in april op, onder druk van massale protesten van de bevolking en de legerleiding. Maar ook Bensalah wordt door de betogers als een representant van het oude regime gezien. (NRC)